Premierul Ciolacu, despre bugetul pe 2024: „Majorare a salariilor la tot sistemul bugetar de 5 %, mai puţin la demnitari”

Premierul Ciolacu, despre bugetul pe 2024: „Majorare a salariilor la tot sistemul bugetar de 5 %, mai puţin la demnitari”
| Foto: stirileprotv.ro

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că salariile pentru tot sistemul bugetar vor fi majorate cu 5%, mai puţin pentru demnitari.

"Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari. Este o decizie foarte clară. Menţinem 7, mergem chiar mai mult, fiindcă oricum a crescut a crescut PIB-ul şi mergem şi mai mult pe investiţii nominal, dar mergem la un proces de 7,3% pe investiţii. Este cel mai mare buget pe investiţii din istoria României. Avem un buget iarăşi istoric la Educaţie de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment, sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie în şcoli, în toată infrastructura", a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD.

Întrebat despre salariile profesorilor, liderul social-democrat a arătat că va fi luată o decizie împreună cu liderii de sindicat.

"O să decid cu liderii de sindicat în aceste zile. Era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei, sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă", a adăugat prim-ministrul.

Potrivit lui Ciolacu, niciun minister nu pierde niciun ban.

"Ministerele care au mai puţini bani sunt cele care au finalizat investiţiile şi au avut banii pentru cofinanţare anul acesta. Scriptic, ca şi procente, este Ministerul Economiei, dar e normal, pentru că s-a desfiinţat Ministerul IMM-urilor şi Turismului. La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare şi la Ministerul Sănătăţii - aproape 26% - şi la Ministerul Transporturilor 30%, este o majorare şi la Casa de Sănătate, şi am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim cât mai corect cum se cheltuie aceşti bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate", a transmis liderul PSD.

Social-democratul a atras atenţia că este necesară, în primul rând, digitalizarea CNAS, pentru a se şti foarte bine, în timp real, unde se cheltuie banii şi cum sunt gestionaţi. "Sunt ferm convins că e una dintre priorităţi, atât a Guvernului, cât şi a statului român digitalizarea de la Casa de Sănătate", a completat premierul.

Comenteaza