Premierul despre reducerea numărului de parlamentari: PDL rămâne susţinătorul aplicării referendumului

Premierul despre reducerea numărului de parlamentari: PDL rămâne susţinătorul aplicării referendumului
Premierul Emil Boc susţine că PDL va insista în coaliţia de guvernământ pentru modificarea structurii Parlamentului astfel încât să se apropie cât mai mult de ceea ce au votat românii la referendumul privind trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Lancrăm, judeţul Alba, că pentru a pune în practică rezultatele referendumului privind trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari PDL are nevoie atât de sprijinul coaliţiei, cât şi de cel al opoziţiei deoarece este nevoie de votul a două treimi din parlamentari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premierul a afirmat că în cadrul coaliţiei de guvernământ PDL va încerca să impună o soluţie cât mai aproape de ceea ce au votat românii la referendum.

"S-au făcut paşi importanţi spre luarea unor decizii importante pe temele scadente din coaliţie, mă refer la comasarea alegerilor sau la reducerea numărului de parlamentari. PDL a fost, este şi rămâne susţinătorul aplicării referendumului. Avem nevoie în acest demers de sprijinul coaliţiei şi al opoziţiei pentru că nu poţi să revizuieşti Constituţia ca să treci la Parlament unicameral fără să ai şi votul opoziţiei pentru că ştiţi bine e nevoie de două treimi din Parlament. PDL va încerca în coaliţie atât cât îi va sta în putinţă să impună o soluţie cât mai aproape de ceea ce au votat românii la referendum", a spus Boc.

Întrebat ce variantă de modificare a structurii Parlamentului preferă, Boc a răspuns că PDL a susţinut întotdeauna Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

"Vom încerca în coaliţie să impunem un punct de vedere cât mai aproape de ceea ce au votat românii la referendum (...) PDL va insista pe o variantă care să ne ducă spre ceea ce au votat românii la referendum. Asta îşi propune PDL, dar în coaliţie nu suntem singuri, din nefericire nu guvernăm doar noi", a conchis Boc.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în şedinţa coaliţiei s-a stabilit de principiu recucerea la 388 a numărului de parlamentari - 300 deputaţi şi 88 senatori - şi că nu s-a discutat despre asumarea răspunderii pe pachetul de legi electorale.

"Coaliţia a căzut de acord asupra a trei principii, respectiv: 300 de deputaţi, 88de senatori şi un vot compensat pe liste de aproximativ o treime. Această treime va depinde de rezultatul înregistrat la referendum pe care îl vom avea abia în luna ianuarie. În cel mai scurt timp cu putinţă, coaliţia va elabora legile necesare pentru a fi promovate în Parlament", a declarat Verestoy.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că nu este de acord cu varianta coaliţiei de reducere a numărului de parlamentari la 388, el menţionând că varianta USL, care vizează 300 de parlamentari, este cinstită şi ar trebui să fie susţinută de politicienii PDL care sunt cinstiţi.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, marţi, că şi PDL are o variantă privind reducerea numărului de parlamentari la 300 depusă în Parlament, el precizând că nu trebuie votată varianta USL, ci aceea a democrat-liberalilor.

Solicitat să comenteze declaraţiile făcute de şeful statului, Traian Băsescu, luni seară, la TVR, potrivit cărora varianta USL, care vizează reducerea numărului de parlamentari la 300, este cinstită şi ar trebui să fie susţinută de parlamentarii PDL cinstiţi, Oltean a precizat că şi PDL are o varinată similară depusă în Parlament.

"Nu este USL deţinătorul adevărului absolut. Şi PDL are o variantă depusă în Parlament prin care propunem reducerea numărului de parlamentari la 300. Deci, nu trebuie să votăm varianta USL, trebuie să o votăm pe a noastră. Dacă a USL-ului va fi în dezbatere, va trebui să apreciem şi să vedem care sunt elementele pozitive ale acestui act normativ", a spus Oltean.

 

Comenteaza