Preşedintele, consultări cu partidele parlamentare. Opoziţia trebuie să formeze un nou Guvern

Preşedintele, consultări cu partidele parlamentare. Opoziţia trebuie să formeze un nou Guvern
| Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis are, vineri, consultări cu partidele parlamentare, în vedere formării unui nou Guvern, după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură prin care i-a fost retrasă încrederea Cabinetului Dăncilă.

"Voi convoca partidele parlamentare mâine, la prima rundă de consultări, începând cu ora 11.00", a anunţat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate, a anunţat senatorul PNL Marcel Vela, de la tribuna plenului Camerei Deputaţilor.

„PSD nu merge la consultările de la Cotroceni. Sper că nimeni nu va trece peste decizie”
 
Viorica Dăncilă a anunţat că PSD nu va merge la consultările de vineri, de la Cotroceni, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre. Liderul PSD a adăugat că speră ca niciun membru de partid să treacă peste această decizie.

Calendarul consultărilor de la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern

„Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă joi.

Şeful statului a mai spus că „cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate”. El a precizat că acest lucru nu poate fi realizat dacă nu există un consens al formaţiunilor parlamentare actuale.

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanţii PNL sunt convocaţi la ora 11.00, cei ai USR începând cu 11.30, liderii UDMR de la ora 12.00, iar cei ai PMP de la ora 12.30.

Reprezentanţii grupului parlamentar Pro-Europa sunt convocaţi la ora 13.00, cei ai ALDE de la ora 13.30, aleşii minorităţilor naţionale începând cu ora 14.00, iar social-democraţii de la 14.30.

PNL va avea un Biroul Politic Naţional (BPN), vineri, de la ora 9.00, în care liberalii vor stabili strategia la consultările de la Palatul Cotroceni cu şeful statului. Ludovic Orban a afirmat, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată de către Parlament că rămâne varianta de premier, după cum a fost stabilit în forurile staturare ale partidului.

Dan Barna a afirmat că USR va merge la consultările de la Cotroceni de vineri cu pactul pentru alegeri anticipate. El a susţinut că îi va cere lui Klaus Iohannis să îşi asume rolul de mediator şi mandatul pe care îl are conform Constituţiei.

Din delegaţia USR vor face parte Dan Barna, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Stelian Ion şi Iulian Bulai.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, întrebat dacă Uniunea îl va susţine pe Ludovic Orban în funcţia de premier, că rămâne de văzut.

„Depinde de persoana primului-ministru, depinde de discuţii. Cineva trebuie să guverneze, dar în acest moment nu ştim dacă vom susţine sau nu vom susţine şi pe cine, fiindcă nu au existat discuţii aplicate. Atâta ştim că Ludovic Orban doreşte să fie prim-ministru, dar de la dorinţă până la putinţă e o cale lungă sau mai puţin lungă, dar care trebuie parcursă”, a explicat, pentru Mediafax, Kelemen Hunor.

Referitor la formarea unui nou Guvern, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că înainte şeful statului ar trebui să vadă cum poate să articuleze o majoritate parlamentară, care să aprobe mandatul viitorului prim-ministru. Liderul ALDE a mai spus că alegerile anticipate ar trebui evitate pentru că acestea ar presupune o lungă perioadă de instabilitate şi criză politică.

Din delegaţia PMP care va fi prezentă la Cotroceni, vineri, fac parte liderul partidului Eugen Tomac, liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan şi deputaţii Cătălin Cristan, Cătălina Bozianu, Cornel Sămărtinean.

Liderul Pro România Victor Ponta le-a propus foştilor colegi, parlamentari ai PSD, să reconstruiască o guvernare precum cea promisă anul 2016. Acesta a adăugat că partidul va avea trei propuneri de premier, iar el nu va fi una dintre ele deoarece Klaus Iohannis nu îl va numi pe el.

Moţiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei voturi anulate. Votul a fost secret cu bile.

Comenteaza