Președintele Iohannis, după ședința CSAT: „Cresc cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB”

Președintele Iohannis, după ședința CSAT: „Cresc cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB”
| Foto: zf.ro

Klaus Iohannis a anunţat marţi cele două măsuri strategice pe care le va promova România în contextul războiului din Ucraina. Este vorba despre creşterea alocărilor pentru apărare şi despre realizarea independenţei energetice a României.

„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acţiuni consolidate ale României pe cel puţin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice”, a explicat șeful statului.

Prima propunere vizează creşterea cheltuielilor pentru apărare.

„În primul rând, creşterea capacităţii de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de faţă, la 2,5%”, a declarat Iohannis.

Statul român va încerca să dobândească independenţa energetică, a mai spus Iohannis.

„În al doilea rând, se impune realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile şi nucleare civile”, a precizat şeful statului.

Pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, sunt necesare decizii politice şi trebuie puse în aplicare planuri de acţiune concrete la nivelul instituţiilor competente, a încheiat președintele.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza