Preşedintele Senatului, despre protocolul SRI-Parchet: Ar trebui să sesizăm CSM

Preşedintele Senatului, despre protocolul SRI-Parchet: Ar trebui să sesizăm CSM

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că ar trebui sesizat CSM care să sesizeze mai departe Curtea Constituţională în privinţa protocolului SRI- Parchet.

"Nu ştiu dacă încă CCR poate face ceva. Ea poate face ceva numai în cazurile în care este sesizată. Cred că în primul rând ar trebui să se autosesize sau să sesizăm CSM care are această misiune constituţională de a asigura independenţa justiţiei. Cred că prin aceste protocoale care încalcă drepturile fundamentale şi libertăţile cetăţenilor, cu atât mai mult CSM ar trebui să-şi arunce o privire atentă şi să tranşeze într-un fel această chestiune. Sigur că noi, prin legislaţia pe care o modificăm în aceste momente, putem să venim după o analiză atentă, cu elemente în legislaţie care să împiedice pe viitor asemenea colaborări instituţionale neconstituţionale", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Şeful Senatului a mai spus că în perioada în care era premier nu s-a discutat în CSAT problema protocoalelor.

"Protocoalele nu au fost discutate în CSAT. Nici acest protocol nu pare să fie aprobat în mod expres în CSAT. Ele sunt făcute între instituţii. Deci nu am avut cunoştinţă sau cel puţin eu nu-mi aduc aminte să fi avut cunoştinţă de conţinutul acestor protocoale. Cred că puteţi să înţelege lesne că a trecut ceva vreme, sunt 13 ani din 2005, şi nu-mi aduc aminte detaliile, dar nu am absolut niciun fel de rezervă ca aceste protocoale să fie scoase la lumină. E absolut necesar. Poziţia mea este cred că una extrem de clară. Doresc desecretizarea oricăror documente care vizează o colaborare între aceste instituţii, pentru că aşa cum am văzut din protocolul desecretizat săptămâna trecută, apar o serie de lucruri foarte clare şi foarte clare şi foarte grave care demonstrează că principiile separaţiei puterilor în stat, principiul funcţionării independente a justiţiei a fost încalcat. Sunt elemente care depăşesc cadrul legal, care ar trebui să asigure funcţionarea justiţiei în orice stat de drept, aşa încât mă declara absolut de acord care orice astfel de protocol să fie desecretizat", a afirmat Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul dintre Parchetul General şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Niţu (prim-adjunct al Procurorului general) şi Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) şi aprobat de Laura Codruţa Kovesi (procuror general la acea dată) şi George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2". Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, "asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale".

Comenteaza