News alert Video Preşedintele Ungariei, HUIDUIT la Carei. Katalin Novák se află în România într-o vizită privată

Preşedintele Ungariei, HUIDUIT la Carei. Katalin Novák se află în România într-o vizită privată
Preşedintele Ungariei, HUIDUIT la Carei. Katalin Novák se află în România într-o vizită privată | Foto: portalsm.ro

Zeci de români au așteptat-o la Carei cu steaguri și scandări patriotice pe Katalin Novák, președintele Ungariei, care a venit în România pentru a participa la dezvelirea statuii poetului care a compus versurile imnului Ungariei.

Katalin Novák, preşedintele Ungariei, a fost întâmpinată cu proteste, miercuri, la Carei, unde oficialul participă la festivitatea de inaugurare a statuii poetului Kolcsey Ferenc, autor al textului imnului naţional al Ungariei.

Un grup de câteva zeci de români, cu Tricolorul ţării, l-au huiduit pe oficialul ungar.

Protestatarii au arborat pancarte cu mesaje precum "Aici e România, aici e ţara noastră", "Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!", relatează Agerpres.

De asemenea, în momentul sosirii preşedintelui Ungariei la Primăria din Carei, grupul de manifestanţi a scandat în repetate rânduri "România" şi "Trăiască, trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească", în vreme ce la difuzoarele din zonă se auzeau melodii maghiare.

Protestatarii, veniţi din mai multe oraşe, au declarat jurnaliştilor prezenţi că sunt deranjaţi de faptul că preşedintele Ungariei nu vine oficial în România, dar şi de amplasarea unui număr prea mare de statui ale unor personalităţi maghiare în Carei.

Statuia lui Kölcsey Ferenc, inaugurată miercuri la Carei, este opera sculptorului Győrfi Lajos şi a fost realizată de către GECT Poarta Europei, la iniţiativa administraţiei locale din Carei, cu sprijinul Guvernului Ungariei. 

Statuia poetului care a compus versurile imnului Ungariei, inaugurată la Carei

Statuia poetului maghiar Kölcsey Ferenc, autorul versurilor imnului Ungariei, a fost inaugurată, miercuri, la Carei, în prezenţa câtorva sute de persoane, a autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a preşedintei Ungariei, Novák Katalin, şi a viceprim-ministrului Kelemen Hunor.

Manifestarea debutat cu intonarea imnurilor României şi Ungariei, urmată de alocuţiuni susţinute de oficialităţi şi un recital de versuri.

Primarul municipiului Carei, Kovács Eugen, a precizat în cadrul discursului său că evenimentul se desfăşoară sub patronajul preşedintei Ungariei, Novák Katalin.

"Careiul este centrul acelei raze de aproximativ 50 de kilometri în care Kölcsey şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii. Pe de altă parte, aici, în Carei, a devenit politician. Deşi Kölcsey a fost considerat un om singuratic, viaţa sa a fost ca a multora din această regiune. A fost în acelaşi timp erudit, poet, organizator literar şi om politic, pentru că aşa era pe atunci. Se cerea ca un erudit, un poet să nu fie preocupat doar de limbă, ci şi de naţiune, nu doar de scris, ci şi de patrie. (...) Kölcsey a devenit o figură importantă a judeţului Satu Mare, iar mai apoi, în statutul lui de deputat al judeţului, a politicii naţionale şi nu este exagerat să spunem - o figură importantă în istoria politicii maghiare", a precizat, în discursul său, Kelemen Hunor.

Acesta a menţionat că este vorba de o a doua statuie a lui Kölcsey Ferenc la Carei, prima fiind vandalizată şi decapitată cu un fierăstrău, la 40 de ani de la amplasarea ei în oraş.

Născut în judeţul Satu Mare, Kölcsey Ferenc a fost un poet, critic literar şi politician maghiar, membru al Parlamentului ungar între 1832-1835, poezia sa Himnusz (1823) fiind folosită ca text al imnului naţional al Ungariei.

Comenteaza