Preşedinţia revine pe buget: Veniturile sunt supraevaluate. Există riscul de neplată a pensiilor

Preşedinţia revine pe buget: Veniturile sunt supraevaluate. Există riscul de neplată a pensiilor
| Foto: cotidianul.ro

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat, vineri, într-o declaraţie susţinută la Cotroceni, că veniturile din bugetul pe 2019 sunt supraevaluate şi există pericolul ca banii pentru pensii să fie insuficienţi.

”Din calculele făcute pe baza informațiilor disponibile, rezultă că este nevoie de 69,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă cu 1,4 mld lei mai mult decât cheltuielile bugetate”, a spus Marinescu.

Consilierul prezidenţial pe probleme economice a comentat şi faptul că bugetul nu face decât să mute bani de la un capitol la altul, pentru a li se pierde urma şi a nu fi evidente reducerile sau tăierile. 

În proiectul de buget la cheltuielile cu pensiile erau prevăzute la 69,3 miliarde lei, însă în varianta adoptat de Guvern cheltuielile cu pensiile au fost de 68,1 miliarde lei, cu 1,2 miliarde lei mai puțin. „Solicităm să se clarifice aceste aspecte”, a afirmat Marinescu.
„Guvernul avea obligația să noteze în buget diferențele față de prognozele Comisiei Europene. Prognozele făcute de Guvern sunt anterioare adoptării OUG 114, care afectează sustenabilitatea economică”, a atras atenția consilierul economic al preşedintelui Klaus Iohannis.

”Există și alte cheltuieli susceptibile de subestimare, de exemplu bugetul alocat contribuției României la UE”, a mai spus Marinescu.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului pentru reexaminare proiectul legii bugetului şi a solicitat repunerea acestuia pe o bază reală şi sustenabilă.

Comenteaza