Prezidențiale 2019 | Peste 330.000 de voturi în diaspora. Cei mai mulţi români au votat în Italia

Prezidențiale 2019 | Peste 330.000 de voturi în diaspora. Cei mai mulţi români au votat în Italia
| Foto: Facebook/MAE

În diaspora, la ora transmiterii știrii, au votat deja 334.000 de români, dublu faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014.

Cetăţenii români aflaţi în străinătate au se află la cea de-a treia zi de vot, duminică, 10 noiembrie 2019. Cei mai mulţi româniau votat în Italia, unde numărul de votanți se apropie de 60.000, Marea Britanie, Germania şi Spania. Cele 835 de secţii de votare sunt deschise între orele 7-21.

Există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Potrivit legii, pot vota la secţiile de votare din străinătate cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în afara ţării indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări -   domiciliaţi, rezidenţi sau turişti.  Cei care au dorit să voteze la o secţie de votare din străinătate mai aproape de casă au avut posibilitatea să se înregistreze cu această opţiune pe portalul votstrainatate.ro, în această situaţie aflându-se 38.944 de alegători.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

 

Comenteaza