Prima şedinţă a Executivului după ce ALDE a ieșit de la guvernare. Ce proiecte are pe masă

Prima şedinţă a Executivului după ce ALDE a ieșit de la guvernare. Ce proiecte are pe masă

Guvernul se reuneşte, marţi, în prima şedinţă, după ce ALDE a ieşit de la guvernare. Tot astăzi, miniştrii ALDE ar trebui să-şi anunţe demisiile.

Printre proiectele pe care Executivul le are, marți, pe ordinea de zi, se află și un proiect de hotărâre ce prevede acordarea a 1.000 lei fiecărui elev care a obţinut nota 10 la evaluarea naţională şi a 3.000 lei celor care au obţinut 10 la Bacalaureat.

Art. 1. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 1.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a – 2019.

Art. 2. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 3.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019.

Art. 3. Sumele necesare acordării stimulentelor financiare prevăzute la art. 1 şi art. 2 se alocă din bugetul aprobat pe anul 2019 Ministerului Educaţiei Naţionale, titlul 57. „Asistenţă socială”, cap. 65.01 „Învăţământ”.

Art. 4. Lista beneficiarilor stimulentelor financiare prevăzute la art.1 şi art. 2 şi modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale”, prevede proiectul de hotărâre înscris pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Guvernului.

Conform Mediafax, guvernul va lua în discuţie şi un proiect de ordonanţă pentru privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2016/589 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o reţea europeană de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate şi integrarea mai bună a pieţelor forţei de muncă şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 şi (UE) nr. 1296/2013.

ALDE a decis luni ieşirea de la guvernare şi o alianţă cu Pro România. Călin Popescu Tăriceanu a mai anunţat retragerea din Guvern a miniştrilor ALDE, însă Ramona Mănescu a decis să rămână la conducerea MAE.

De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă a declarat că social-democraţii au decis să rămână la guvernare şi cataloghează acţiunile ALDE drept o decizie de neînţeles. Şeful Executivului a mai spus că face propuneri de miniştri interimari, după retragerea miniştrilor ALDE.

Astfel, pentru aceste portofolii, Dăncilă a anunţat persoanele că vor fi propuşi următorii miniştri interimari: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea vicepremier pentru relaţia cu Parlamentul.

Comenteaza