Primar clujean găsit incompatibil de ANI. Cum poate rămâne, totuşi, la comanda comunei

Primar clujean găsit incompatibil de ANI. Cum poate rămâne, totuşi, la comanda comunei
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-ar putea lăsa pe proaspăt realesul primar din Cămăraşu, Iancu Mocean (PSD), fără mandat. Aceasta nu înseamnă, însă, neapărat că el nu va mai conduce comuna în continuare.

Potrivit comunicatului oficial al ANI, în perioada 15 iunie 2012 - 8 aprilie 2014, Mocean a îndeplinit simultan funcţiile de primar şi de membru în consiliul de administraţie al Şcolii Gimnaziale din comună. Potrivit legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, în perioada menţionată, primarul s-a aflat în stare de incompatibilitate.

În cazul în care Mocean va accepta verdictul ANI sau îl va contesta în justiţie iar instanţa de judecată va valida decizia ANI printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, acesta îşi va pierde automat mandatul de primar, prin ordin emis de prefect, iar în Cămăraşu se vor organiza alegeri parţiale de primar, deoarece textul aceleiaşi legi spune că, în cazul persoanelor declarate incompatibile, care ocupă o funcţie eligibilă, acestea nu vor mai putea ocupa aceeaşi funcţie timp de trei ani de la data încetării mandatului în cursul căruia s-a petrecut fapta de incompatibilitate.

Cu alte cuvinte, Mocean nu ar mai putea ocupa funcţia de primar până la următoarele alegeri locale. În schimb, dacă vrea, poate candida fără nici o restricţie legală la alegerile parlamentare din toamnă. Dar culmea este că, dacă ar dori, ar putea rămâne chiar la comanda primăriei.

Legea interzice, timp de trei ani, ocuparea aceleiaşi funcţii, în speţă, cea de primar, prin urmare, Mocean ar putea fi, foarte bine, viceprimar. Cum? Foarte simplu. El a candidat, în 5 iunie, şi pe lista PSD pentru consiliul local, dar, fiind ales primar, a renunţat la mandatul de consilier local. Social-democraţii au obţinut în Cămăraşu şapte din cele 11 mandate, astfel încât şi viceprimarul comunei aparţine aceluiaşi partid politic.

În momentul în care, datorită incompatibilităţii, Mocean ar rămâne fără fotoliul de primar, ar fi suficient ca un consilier local PSD să primească sarcină de partid să se sacrifice şi să demisioneze din consiliul local, pentru a intra în locul său... Mocean.

Pasul următor ar fi ca, pe acelaşi scenariu, să demisioneze şi viceprimarul din funcţie şi să fie ales ca nou viceprimar acelaşi Mocean. Funcţia de primar ar fi, însă, vacantă, drept urmare, Mocean ar deveni viceprimar cu atribuţii delegate interimar de primar. Altfel spus, ar reveni la conducerea efectivă a Primăriei Cămăraşu cel puţin până la organizarea alegerilor parţiale.

Am spus „cel puţin" deoarece într-o comună „roşie", alegerea unui primar coleg în PSD cu Mocean ar fi o simplă formalitate, iar posibilitatea ca acesta să fie un simplu om de paie, iar cel care să conducă în realitate primăria să fie viceprimarul Mocean ar fi considerabilă.

Previzibil, Mocean va recurge la toate instrumentele pe care legea i le pune la dispoziţie pentru a contesta decizia ANI. "Categoric voi ataca în instanţă această decizie. Consider că acea lege a fost una proastă şi, de altfel, a şi revenit la normal în 2014. Poate că Emil Boc nu are nevoie să facă parte din consilii de administraţie, dar într-o comunitate mică e vital să fii prezent acolo unde se ia decizia. În plus, eu n-am primit nici un leu pentru acea activitate, n-am produs nici un prejudiciu. Dar, dacă instanţa va decide că am încălcat legea, mă voi retrage şi nu voi mai insista", a declarat Mocean.

Comenteaza