Primar contestat aprig. „Nu poate fi catapultat candidat pentru 2016"

Primar contestat aprig. „Nu poate fi catapultat candidat pentru 2016
Lupta politică din PNL Gherla este extrem de aprinsă. De o parte este actualul edil, Marius Sabo, despre care colegii săi spun că a devenit un duşman al liberalilor, de altă parte este organizaţia locală a partidului, de unde patru persoane şi-ar dori să devină primar.

PNL Gherla este ca o grenadă căreia cineva i-a scos cuiul. Stă să explodeze, dacă nu o fi explodat deja, iar noi, de la Cluj, nu am auzit zgomotul deflagraţiei. Tensiunea pleacă de la apropierea alegerilor locale şi de la tentaţia pe care o conferă fotoliul de primar.

Edilul în funcţie, Marius Sabo, este acuzat de colegii săi că luptă împotriva propriului partid. El a fost exclus din organizaţie de Biroul Politic Gherla, cu o majoritate covârşitoare, dar validarea deciziei, care trebuia să vină de la nivel judeţean în cel mult 30 de zile, întârzie chiar şi după trecerea a trei luni. ZIUA de CLUJ a obţinut motivarea excluderii lui Sabo din partid şi "foaia de parcurs" solicitată mai apoi de liderii PNL Cluj, Marius Nicoară şi Daniel Buda, care au vrut să se convingă că primarul are altă agendă decât cea liberală. Cele mai grele acuzaţii sunt că "ar fi refuzat crearea unei majorităţi a PNL în cadrul Consiliului Local Gherla (10 consilieri PNL dintr-un total de 19 consilieri), imposibilitatea declanşării procedurilor de înlocuire a viceprimarului PSD şi înlocuirea consiliilor de administraţie PSD", respectiv că a propus unui număr de patru consilieri „să iasă din PNL, să treacă în PRL sau independenţi pentru a face o nouă construcţie politică".

Centrul bate pasul pe loc, dar la Gherla lucrurile evoluează: sunt deja patru persoane înscrise în lupta internă pentru alegerile locale de anul viitor. Primarii în funcţie au drept de preemţiune, dar organizaţia gherleană îl consideră deja pe Sabo „fost coleg". Atracţia irezistibilă a funcţiei de primar poate fi considerată o altă motivaţie, nedeclarată, pentru care liberalii vor să îl „mazilească" pe Sabo. PNL este considerat partidul care are cele mai mari şanse să dea primarul la Gherla, în 2016.

Interesant este că în oraş se zvoneşte că s-a realizat un sondaj de opinie, iar asta fără ştiinţa şefilor locali ai PNL. Din informaţiile noastre, actualul primar ar fi avut un scor de 53% sau chiar 56%. Şi aici există un asterisc: se mai zvoneşte şi că numele unor candidaţi incluşi în sondaj ar fi fost stâlcite.

Copreşedintele organizaţiei Gherla, Iuliu Sămărtean, liderul aripii provenite din vechiul PNL, a oferit un interviu pentru ZIUA de CLUJ, în care a detaliat situaţia şi nemulţumirile liberalilor cu privire la actualul primar.

- Am scris zilele trecute, în baza informaţiilor pe care le aveam, că Marius Sabo luptă împotriva propriului partid. Este corect?

- Organizaţia a luat o decizie în ceea ce îl priveşte pe domnul primar, conform statutului, de excludere din partid. S-a iscat o dispută în organizaţia locală Gherla din cauza unui comportament inadecvat al domnului primar Marius Sabo. Mi se pare că dânsul este împotriva partidului, sunt acţiuni ale dânsului în Consiliul Local Gherla şi ieşiri ale sale la televiziuni care au dus la acest deznodământ. Biroul Politic Local (BPL) Gherla, în Biroul Paritar din care fac parte 40 de membri s-a întrunit cu un cvorum de 37 de membri, iar 35 au votat pentru excludere.


- Noi am intrat în posesia „foii de parcurs", o lungă listă de paşi greşiţi de care îl acuzaţi pe Sabo.

- Foaia de parcurs a fost întocmită la solicitarea şefilor noştri ierarhici, din punct de vedere politic, domnii Marius Nicoară şi Daniel Buda. Domnii Nicoară şi Buda au fost la Gherla la o întrunire BPL şi s-a stabilit la propunerera lor să facem o „foaie de parcurs", aşa am numit documentul, în care să precizăm ce trebuia să se respecte de ambele părţi într-o perioadă de timp. S-a făcut bilanţul şi s-a văzut ce s-a văzut, iar noi am trimis concluziile către secretariatul general al organizaţiei judeţene PNL Cluj

- De ce nu s-a luat nicio decizie până acum?
- Nu îmi pot explica de ce nu s-a luat o decizie, deşi documentele s-au trimis de la sfârşitul lunii iunie, din 29 iunie dacă îmi amintesc corect.

- Între timp, la Gherla, am aflat că PNL a făcut un sondaj de opinie.
- Nu ştiu nimic despre niciun sondaj în acest moment, pentru că nu am fost informat. În calendarul votat Consiliul Naţional de Coordonare de la Piteşti, din 23 mai, spune clar la un punct: „CLEx (Comitetul Local Executiv) va decide derularea unui sondaj la nivelul oraşelor sau comunelor, acolo unde este cazul. Eu sunt preşedintele PNL Gherla şi conduc CLEx Gherla, împreună cu colegul meu Vlad Bărbos, de la fostul PDL, dar noi în CLEx nu am hotărât să facem un sondaj la nivelul municipiului Gherla. În consecinţă, nu am cunoştinţă oficial să se fi făcut un sondaj.

- Ăsta e răspunsul oficial. Şi neoficial?
- Neoficial am auzit şi eu de ceva sondaj. Nu ştiu cine l-a condamnat, cine l-a făcut. În competiţia internă pentru a se stabili cine este este candidatul PNL Gherla la alegerile din 2016 au intrat patru persoane, printre care şi subsemnatul. Conform deciziliilor forurilor de conducere se va stabili acest lucru. Probabil se va face un sondaj, dar CLEx şi nu altcineva trebuie să decidă acest lucru. Nu se poate face un sondaj pentru candidatul la primărie fără să fie informată organizaţia, fără să le fie adus la cunoştinţă co-preşedinţilor organizaţiei. Să ni se spună „facem sondaj cu firma ‘3 Bursuci', sunteţi de acord?"

- Actualul primar are drept de preemţiune, nu? Dacă vrea să candideze, sunt patru persoane care s-au înscris degeaba în cursă.
- În vară s-a decis ca acolo unde există primar PNL, acesta să aibă drept de preemţiune. Dar având în vedere că la momentul când s-a luat decizia Biroul Politic Local decisese deja excluderea primarului din partid, iar în cursa internă s-au înscris patru colegi - conform calendarului votat în Consiliul de Coordonare al partidului, care este forul suprem la nivel naţional - dânsul nu poate fi catapultat, în opinia mea, fără să dea un răspuns de la CJEx (Comitetul Judeţean Executiv n.r.), respectiv Biroul Politic Judeţean. Noi am luat o decizie, care are număr de înregistrare la secretariatul organizaţiei judeţene, şi nu ni s-a spus nici că da, nici că ba. Noi aşteptăm un răspuns de la BPJ la adresa noastră. Dacă primeam un răspuns, „decizia dvs. este nulă", astăzi vorbeam altfel. Ştiu că în şedinţa de vineri se va discuta şi această chestiune, dar e la nivel de zvon, nu ştiu care este ordinea de zi.

CONCLUZIA „FOII DE PARCURS"

„Analizând Foaia de Parcurs iniţiată la solicitarea copreşedinţilor PNL Cluj, Marius Nicoară, respectiv Daniel Buda, punct cu punct, se constată încălcarea şi nerespectarea acesteia încă de la iniţierea ei, precum şi pe parcursul valabilităţii ei, de către dl Sabo Marius Calin, membru PNL Gherla şi primar al Municipiului Gherla. Incălcările sunt flagrante privitor la Statutul PNL şi deciziile CLEx şi BPL ale Organizaţiei PNL Gherla, repetate de cele mai multe ori şi făcute cu bună ştiinţă, conducând la decizia pe care BPL al PNL Gherla a luat-o în şedinţa ordinară din data de 16.04.2015 de a se urma căile statutare pentru excluderea din PNL a dlui Sabo Marius Călin".

DECLARAŢIE
„Când un politician luptă împotriva propriului partid este o chestiune extrem de gravă. Se va lua în discuţie în cel mai scurt timp validarea deciziei luată de colegii de la Gherla"
Marius Nicoară, pentru ZIUA de CLUJ, în 13 octombrie

 

Comenteaza