Foto Primarii din județ s-au reunit în ședință la Prefectura Cluj! A participat și Secretarul General al Guvernului

Tema principală a discuției a fost legată de noile modificări fiscal-bugetare, o parte dintre acestea aplicându-se din luna noiembrie a acestui an.

Vineri dimineață, la sediul Instituției Prefectului – Județul Cluj a avut loc, la inițiativa prefectului Irina Munteanu, o ședință cu participarea primarilor și reprezentanților autorităților publice locale și județene.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Cluj, întrucât o parte din noile modificări fiscal-bugetare se aplică din luna noiembrie a acestui an și datorită complexității acestora, la invitația prefectului, Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean și Ioan Pop, Directorul General al Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca au prezentat clarificări și modul de aplicare al Legii 296/2023 și a Ordonanței de Urgență numărul 90/2023.

În completare, Mircea Abrudean a expus detalii privind o serie de termene, cât și situația plăților pentru programele PNRR, PNDL, CNI și Anghel Saligny. Totodată a prezentat clarificări referitoare la alocarea fondurilor care vor fi efectuate până la finalul anului în curs.

Legea nr. 296 din 2023 este o lege fiscal-bugetară care are ca scop asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Legea conține o serie de modificări ale Codului Fiscal și ale altor legi speciale cu impact asupra mai multor categorii de impozite și taxe, precum și asupra sistemului RO e-Factura ce va intra în vigoare în România începând din 2024.

Ordonanța de Urgență nr. 90 din 27 octombrie 2023 este o ordonanță fiscal-bugetară și are ca scop reducerea cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență. Ordonanța conține o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, precum și modificări ale unor acte normative. Printre acestea se numără suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice din instituțiile și autoritățile publice.

Instituția prefectului asigură consultanță juridică instituțiilor și autorităților publice locale și județene, în condițiile legislației în vigoare, cu scopul de a optimiza și eficientiza punerea în aplicare a Programului de Guvernare.

Comenteaza