Video Primarul Clujului, pledoarie pentru democrație: „Nu este totul numai lapte și miere, dar omenirea n-a inventat altă formă de guvernare mai bună”

Primarul Clujului, pledoarie pentru democrație: „Nu este totul numai lapte și miere, dar omenirea n-a inventat altă formă de guvernare mai bună”
| Foto: Facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni

Emil Boc susține că diferența este majoră între dictatură și democrație, iar cea din urmă trebuie apărată de fiecare dintre noi.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre justiție și stat de drept, punctând câteva aspecte foarte interesante.

Peste tot în democrație este la fel. Și la Berlin, Barcelona, Bruxelles sau Cluj. Este o piață unică. Piața unică înseamnă că oricine din această Europă are dreptul să participe la o licitație care se organizează într-o țară membră a UE. Oricine consideră că a fost nedreptățit are dreptul să se adreseze unei instanțe, așa cum orice cetățean se consideră nedreptățit de către alt cetățean sau de o autoritate publică se poate adresa justiției pentru a i se face dreptate. Acesta este statul de drept.

În dictatură, unul dă cu pumnul în masă sau execută cu pistolul, iar ceilalți mor sau se supun. Diferența e majoră între democrație și dictatură. În democrație, repet, protejarea drepturilor prin lege și printr-un judecător independent este de esența securității fiecăruia dintre noi. Noi trebuie să ne bucurăm și să întărim independența justiției pentru că, oricând, oricare dintre noi poate fi subiectul unui abuz.

Dreptatea se găsește la Tribunal. Într-un stat de drept, așa cum scrie și în Constituția noastră, nimeni nu este mai presus de lege. Toți trebuie să respectăm legea. Avem un gardian care ne asigură că acea lege este unică pentru toți. În fața legii toți suntem egali. Cea mai mare nedreptate pe care o simt cetățenii este atunci când spun că «mor cu dreptatea în mână».

Țineți minte fraza asta, o știu și eu de la țară, din copliărie: ai murit cu dreptatea în mână. Adică nu are cine să-ți facă dreptate. Într-un stat de drept asemenea vorbă nu trebuie să existe. Dreptatea e sfântă și legea trebuie să ți-o apere, iar judecătorul trebuie să ți-o aplice. Asta înseamnă traiul în democrație. Nu este totul numai lapte și miere în democrație, dar omenirea n-a inventat altă formă de guvernare mai bună”, a declarat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

Comenteaza