Primarul din Câmpia Turzii a decedat, dar rămâne “candidat”

Primarul din Câmpia Turzii a decedat, dar rămâne “candidat”
După mai bine de două săptămâni de spitalizare în Cluj-Napoca, primarul municipiului Câmpia Turzii şi candidatul PDL pentru un nou mandat, Ioan Vasinca (foto), a decedat.

Cu toate acestea, din cauza unor lacune legislative, el va rămâne în competiţia electorală. Mai mult, foştii colegi din PDL spun că îl vor vota.

După trei mandate de primar, dintre care primele două ca membru PSD, iar ultimul sub sigla PDL, Ioan Vasinca intrase din nou în competiţie pentru alţi patru ani în fruntea municipiului. Cum legea electorală nu prevede nici o reglementare pentru situaţia decesului unui candidat înainte de alegeri, nici posibilitatea retragerii din competiţie şi nici a înlocuirii cu un alt candidat din partea formaţiunii politice pe care o reprezenta, deşi decedat, Ioan Vasinca va rămâne reprezentantul PDL în cursa pentru funcţia de primar, numele său se va regăsi pe buletinul de vot şi va putea fi votat. "Potrivit legii, 31 mai a fost data limită până la care trebuiau tipărite buletinele de vot, aşa că nu mai poate fi scos de pe buletine. Într-adevăr, legea nu prevede absolut nimic pentru astfel de situaţii, dar PDL ar trebui să-şi informeze alegătorii să nu-l voteze, pentru că ar fi absurd să votezi un candidat mort", a spus locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Emil Belean.

Democrat-liberalii din Câmpia Turzii au însă alte planuri. "Noi rămânem consecvenţi şi, din respect pentru omul şi colegul nostru Ioan Vasinca, o să votăm pe poziţia de pe buletinul de vot unde este numele dânsului", a declarat preşedintele PDL Câmpia Turzii, Cristian Haiduc. Decizia democrat-liberalilor din Câmpia Turzii pare să aibă însă şi o conotaţie strategică. În situaţia în care Vasinca ar câştiga alegerile, s-ar constata, formal, decesul său, funcţia de primar ar fi declarată vacantă şi s-ar organiza alegeri parţiale. În această situaţie PDL ar avea posibilitatea să participe cu un alt candidat. "Dacă va fi ales, deşi e decedat, nu ştiu cum se va proceda, decizia va aparţine Biroului Electoral Central. Cert este că e exclus să fie declarat primar cel de pe locul doi. Probabil că se vor reface alegerile", a afirmat Belean.

 

 

Comenteaza