Primii “dezertori” de la Cluj

Primii “dezertori” de la Cluj
PC Cluj pare să fi devenit o atracţie irezistibilă pentru parlamentarii opoziţiei. PDL şi PPDD au „donat” câte un deputat conservatorilor clujeni

Dacă nu mai există în guvern, iar în parlament obţine tot mai puţine funcţii, Clujul găseşte, totuşi, mijloace să se facă remarcat în politica românească. Nu numai că primii doi „migratori" ai noului Legislativ sunt clujeni, dar deputaţii Ioan Moldovan (ex-PPDD) şi Mircea Irimie (ex-PDL) au reuşit performanţa unică de a abandona partidul sub sigla căruia au fost aleşi încă înainte de a-şi începe prima lor sesiune parlamentară.

Cei doi care au debutat atât de abrupt în activitatea de parlamentar, au căzut, la interval de numai patru zile, pradă „farmecelor" conservatorilor clujeni, care, dacă n-au reuşit să-şi vadă aleşi cei doi candidaţi care au participat în alegeri (Şerban Rădulescu şi Leonard Horvath), şi-au făcut rost, pe uşa din dos, de alte două mandate de parlamentar. Primul a fost deputatul colegiului 7, fostul viceprimar al municipiului Câmpia-Turzii, Ioan Moldovan, care a migrat de la un patron de televiziune la altul, dând partidul lui Dan Diaconescu pe cel al lui Dan Voiculescu. „Implantul meu n-a fost tolerat de PPDD, organizaţia a fost împotriva mea, preşedintele PPDD Cluj, Lucian Nemeş (viceprimarul Turzii - n.red.) nu numai că nu m-a sprijinit cu nimic, chiar mi-a sabotat campania, tratându-mă ca pe un contracandidat care îi va lua mandatul, ceea ce s-a şi întâmplat. Practic am luptat de unul singur şi de unul singur am obţinut acest mandat. Cei de la PC mi-au făcut propunerea de a veni la ei, mi-au prezentat un proiect serios şi, cum nu mă mai simţeam dorit în PPDD, am plecat", şi-a explicat gestul Moldovan. El nu se teme de contractul pe care a fost obligat să-l semneze, potrivit căruia, dacă părăseşte PPDD va trebui să plătească partidului două milioane e euro. „Să vină să mă caute la conturi. Să fim serioşi, hârtia aia n-are nici o valoare juridică", a spus Moldovan. El se află la al patrulea partid din „palmares", după PSD, PDL şi PPDD. Moldovan a fost recompensat de noul său partid cu funcţia de prim-vicepreşedinte al PC Cluj.

Nemeş a preferat să nu răspundă acuzaţiilor lui Moldovan. „Întotdeauna când facem ceva trebuie să găsim un motiv pentru acel lucru, care să sune cât mai bine. Am fost colegi în partid, am luptat fiecare pe partea lui, mai multe n-am ce comenta", a declarat Nemeş. Potrivit unor surse, Moldovan şi-ar fi negociat încă din luna decembrie trecerea la PC, după ce ar fi încercat, fără succes, să fie reprimit în PSD. Avocat de profesie, Nemeş admite că, legal, Moldovan nu poate fi obligat să plătească cei două milioane de euro. „Ce-a semnat cu partidul a fost, de fapt, un contract moral cu membrii şi cu alegătorii partidului", a afirmat Nemeş.

Tot fost viceprimar (de Turda) şi tot cu PSD şi PDL în trecutul politic este şi cel de-al doilea proaspăt conservator, deputatul colegiului 8, Mircea Irimie. El spune că a ales să treacă în barca puterii pentru că n-avea chef să stea „pe banca de rezerve". „Au existat şi motive personale pentru această decizie, de care, însă, nu vreau să vorbesc. Am fost contactat de conducerea PC, cu care am purtat discuţii constructive privind proiectele de viitor politic şi administrativ. Această discuţie mi-a dat încredere că voi reuşi, în aceşti patru ani de mandat, să atrag fonduri, să dezvolt proiecte, să existe un plus de valoare în Turda şi în colegiul 8 prin activitatea mea. Nu sunt un om care să stea pe banca de rezerve, sunt un om de acţiune şi, deşi ştiu că voi fi atacat şi se va vorbi urât de mine, în primul şi-n primul rând vreau să fac ceva pentru colegiul pe care îl reprezint. Eu n-aş putea sta patru ani în parlament să nu reuşesc nimic, să stau deoparte şi să n-am nici o pârghie de a face ceva pentru municipiu. Am primit un vot de la cetăţeni care mă cunosc şi sunt convinşi că sunt puternic şi că voi reuşi să fac un viitor mai bun pentru acel oraş, pentru oameni, pentru noi toţi", a spus Irimie. El şi-a negociat ceva mai bine funcţiile în PC. „Când am vorbit de proiectele politice, la asta m-am referit, am cerut şi am obţinut funcţii la nivel local, judeţean şi naţional. Sunt preşedinte PC Turda, vicepreşedinte PC Cluj şi secretar general adjunct al PC la nivel naţional şi mă voi implica serios în aceste funcţii", a explicat Irimie.

Cel a cărui mână dreaptă (ca viceprimar) a fost Irimie timp de patru ani, primarul Turzii, prim-vicepreşedintele PDL Cluj Tudor Ştefănie, n-are tocmai cuvinte de laudă pentru noul conservator. „N-aş fi crezut că va face aşa ceva. Eu l-am ridicat în politică - înainte, în PSD, era un nimeni, fără vreo funcţie - şi credeam că am construit un caracter în el, dar m-am înşelat. Fără mine şi prezenţa organizaţiei PDL era un zero. N-a rezistat presiunilor venite dinspre putere, nu poate sta fără funcţii, e un om mânat doar de propriile interese, un fricos şi un trădător. A avut cel mai slab vot din istoria PDL la Turda, dar a avut noroc dat de Dumnezeu şi n-a ştiut ce să facă cu el. Asta e, mergem înainte, e greu în opoziţie", a comentat Ştefănie. Potrivit unor surse din primăria turdeană, în urmă cu doar câteva zile, Irimie petrecea alături de Ştefănie şi consilierii locali PDL la microrevelionul organizat de instituţie şi nu dădea cu nimic de înţeles că, în scurt timp avea să „întoarcă armele".

Preşedintele PC Cluj, Şerban Rădulescu, recunoaşte că PC i-a curtat pe cei doi. „Într-adevăr, noi am avut iniţiativa, iar ei au fost foarte fericiţi să aibă discuţii cu noi. De fapt proiectul meu şi al conducerii naţionale a partidului este să dezvoltăm organizaţia clujeană astfel încât să devină cea mai puternică din Ardeal, or tocmai de aceea e foarte important să avem reprezentanţi la Bucureşti şi oameni de calibru în Cluj Mă bucur că au venit la noi doi oameni serioşi. În organizaţia clujeană a PC am anunţat încă de acum doi ani, când am început reconstrucţia, că vom face o altfel de politică, bazată pe relaţii de sinceritate, pe care să clădim o echipă, iar proiectul nostru se pare că le-a plăcut domnilor Moldovan şi Irimie", a declarat Rădulescu.

Cum s-a schimbat distribuţia la Cluj

În acest moment, PC are, la Cluj, tot atâţia deputaţi cât PSD şi de două ori mai mulţi decât PDL şi UDMR, în vreme ce USL ajunge la peste 71% (10 din 14) dintre parlamentarii de Cluj. Totodată, ACD a dezechilibrat şi mai mult raportul de forţe în USL, având acum şapte parlamentari faţă de cei numai trei ai PSD.

 

Comenteaza