Advertorial PRO România susține o simplificare radicală în accesarea fondurilor europene

PRO România susține o simplificare radicală în accesarea fondurilor europene
| Foto: facebook.com/ProRomaniaNational

Întrebați care sunt principalele lor proiecte pentru viitoarea legislatură a Parlamentului European, candidații PRO România s-au referit la demersuri care să simplifice și mai mult accesarea fondurilor europene. Proiectul vine pe fondul marilor nemulțumiri cu privire la procedurile greoaie și centralizarea excesivă din România.

Inițiativa îi aparține actualului Comisar European Corina Crețu, care pe parcursul mandatului său a militat constant pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene. De altfel, în anul 2015, la inițiativa Corinei Crețu a fost creat Grupul la nivel înalt pentru simplificare în cadrul Comisiei Europene, cu scopul de a diminua presiunea administrativă resimțită de beneficiarii fondurilor europene.

”Abordarea mea din ultimii 5 ani a fost, fără niciun fel de ezitare, în favoarea primarilor. Aceștia au fost principalii mei parteneri. Sunt absolut convinsă că banii europeni ar fi fost mult mai bine absorbiți în România dacă proiectele ar fi fost stabilite la nivel local, și nu la nivel național. Acesta este motivul pentru care o autonomie mai mare primarilor din acest punct de vedere ar fi binevenită”, a declarat Comisarul European Corina Crețu, candidat al PRO România pentru alegerile europarlamentare de duminica aceasta.

Ideea a fost susținută și de Victor Ponta, președintele PRO România, al cărui declarații au venit în sprijinul celor afirmate de Corina Crețu.

”Autoritățile de management ar trebui să fie la nivel regional. Să nu mai meargă primarii toată ziua la București cu teancul de hârtii, să aștepte pe acolo pe la Ministerul Dezvoltării, dacă secretarul de stat de la Teleorman, sau cine mai e pe acolo, e de acord să le semneze. Toți mi-au spus că e o idee bună, se practică la nivel european și cred că e mult mai ușor să rezolvi problemele regiunii de aici, dacă le discuți la nivelul ADR-ului decât dacă te urci toată ziua în mașină sau în avion cu dosare și să mergi la București pentru semnături” a declarat Victor Ponta.

”În Parlamentul European ne vom lupta pentru a reduce decalajele dintre România și alte state ale Uniunii Europene, iar aceasta este o măsură cât se poate de concretă în această direcție. Nu e o promisiune politică, ci reprezintă o continuare a activității mele de la Bruxelles. Modelul centralizat funcționează în țările care se bucură de stabilitate politică mare. Pentru România cel mai util ar fi ca primarii să poată decide mai ușor ce fac cu fondurile europene”, a mai adăugat Corina Crețu.

Tema simplificării procedurii de accesare a fondurilor europene a fost prezentată și în cadrul Forumului Economic al partidului PRO România, care a avut loc ieri la București.

(Comandat de PRO Romania, MFC 41190009)
Comenteaza