Video Pro România, trei variante pentru Primăria Cluj: un fost ministru, un fost comisar european şi un fost consilier judeţean

Pro România, trei variante pentru Primăria Cluj: un fost ministru, un fost comisar european şi un fost consilier judeţean

Remus Lăpuşan, unul dintre liderii Pro România Cluj, a dezvăluit variantele luate în calcul de partidul lui Ioan Rus şi Victor Ponta pentru Primăria Cluj-Napoca.

Invitat în emisiunea ZIUA LIVE, Remus Lăpuşan a recunoscut că există discuţii, încă din toamna anului trecut, despre candidaţii care se pot bate pentru fotoliul de primar cu Emil Boc, în condiţiile în care, în ultimii 16 ani, singurul care s-a luptat de la egal la egal cu actualul edil a fost Ioan Rus.

“Au fost tot felul de păreri şi, până la urmă, eu cred că noi nu trebuie să fim o castă închisă unde sunt discuţii, dar niciodată nu apar în spaţiul public. Sunt discuţii care au fost, de exemplu pentru Primăria Cluj-Napoca. Cea mai interesantă propunere care mi s-a părut mie că a existat în cadrul organizaţiei a fost aceea prin care colegii spuneau că doamna Corina Creţu, doamna europarlamentar, fost comisar european, ar fi un candidat bun şi din perspectiva faptului că  ea cunoaşte aceste mecanisme europene. Noi suntem aici cred că cel mai european oraş din România. Cluj-Napoca, din punctul meu de vedere, este cel mai european şi mai pro european oraş din România şi s-ar putea ca doamna Corina Creţu să vină cu o platformă foarte serioasă din această perspectivă – cunoaşte mecanismele, cunoaşte ce se întâmplă în alte oraşe de mărimea Clujului la nivel european şi mulţi colegi consideră că ar fi o propunere foarte bună”, a declarat Remus Lăpuşan la ZIUA LIVE.

Întrebat dacă europarlamentarul Corina Creţu ar accepta să intre în competiţia electorală de la Cluj-Napoca, Remus Lăpuşan a spus că aceasta nu a dat, încă, un răspuns.

“Doamna Creţu n-a spus nici da, nici ba. Au fost discuţii aşa, de principiu, ce ai putea să faci mai bine în Cluj-Napoca, dar asta spuneam, că sunt colegi care gândesc, sunt colegi care spun ‘bun, cel mai bun candidat ar fi domnul Rus’. Eu recunosc că este o propunere foarte interesantă, dar domnul Rus nu cred că este interesat de un asemenea subiect. Domnia sa este o persoană validată profesional şi administrativ, dar cred că are alte gânduri”.

Remus Lăpuşan a mai dezvăluit că pe lista Pro România Cluj de candidaţi la primărie se află, în afară de Corina Creţu, fostul ministru PSD, Aurelia Cristea, fostul consilier judeţean PSD,  Dan  Canta, dar şi câteva nume din zona universitară.

“Sunt colegi care vin din altă sferă, spun că şi doamna Cristea ar fi un candidat foarte bun, alţii spun că şi domnul Canta. Mai avem câţiva colegi din zona universitară care au susţinătorii lor. Până la urmă, o să vedem exact ce decizie o să luăm şi care o să fie forma finală a candidatului pentru Cluj”, a explicat Lăpuşan.

În ultimii 16 ani, singurul adversar redutabil pentru Emil Boc a fost Ioan Rus. În 6 iunie 2004, fostul ministru de Interne câştiga primul tur al alegerilor locale, cu 40,7% din voturi, în timp ce Emil Boc, candidatul alianţei D.A, obţinea 33,12%.

După două săptămâni, în turul 2, Emil Boc răsturna rezultatul cu sprijinul lui Gheorghe Funar (22,12% în primul tur) şi al voturilor  PRM şi UDMR.

 „Domnul Rus, atunci, în 2004, a venit după un mandat de ministru de Interne mai mult decât bun. Deci a venit de pe o platformă foarte bună, cu realizări legate de libera circulaţie, integrare europeană, deci un mandat foarte bun. În acel moment, ştiţi că domnul Boc venea din parlament, la fel, de pe o poziţie destul de în regulă şi, cumva, au fost la acelaşi nivel de notorietate şi de implicare”, a rememorat Remus Lăpuşan.

“La acea vreme, au fost nişte implicări care nu aveau legătură cu Clujul, aveau legătură cu Bucureştiul. Erau mulţi la Bucureşti cărora le era frică de un Ioan Rus primar la Cluj-Napoca, domnul Vadim Tudor  şi alţii care şi-au dorit altceva. Deci, cumva nu ne-au încurcat clujenii, au fost incluse în discuţie multe personalităţi de la Bucureşti. Deci, aici este problema” , îşi aminteşte Lăpuşan.

Acesta susţine că e greu să concurezi cu Emil Boc, în condiţiile în care edilul are în spate întreg aparatul şi resursele de comunicare ale primărie.

„Chiar am făcut o analiză în ultima vreme. În momentul în care eşti primarul unui oraş precum Clujul, în care în echipa de comunicare ai cel puţin 30 de angajaţi, ai fonduri, ai totul la dispoziţie, teoretic ar trebui ca partid politic sau ca platformă să vii cu o persoană care să fi avut în spate tot o asemenea forţă”, a declarat Remus Lăpuşan.

Comenteaza