Programul consultărilor de la Cotroceni: PNL şi PSD, primele partide care vor fi primite de Iohannis

Programul consultărilor de la Cotroceni: PNL şi PSD, primele partide care vor fi primite de Iohannis
| Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis discută, joi, la Cotroceni, cu liderii de partide, pentru desemnarea unui nou Guvern.Astfel, la ora 12:00, şeful statului va discuta cu reprezetanţii PNL, urmând ca în cursul zilei să aibă consultări şi cu reprezetanţii PSD, USR, UDMR, PMP, Pro România, dar şi cu grupul minorităţilor.

Potrivit anunţului făcut de Administraţia Prezidenţială, prima delegaţie care va fi primită de Klaus Iohannis joi este cea a liberalilor. Reprezentanţii PNL sunt aşteptaţi la Cotroceni la ora 12:00.

La 12:45, Klaus Iohannis va primi la consultări delegaţia formată din membrii PSD.

Totodată, celelalte partide parlamentare vor fi primite de şeful statului după următorul program:

• Ora 13:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
• Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 15:00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
• Ora 15:45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
• Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
• Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Consultările de la Cotroceni au loc după ce Parlamentul i-a retras încrederea Guvernului Orban, prin adoptarea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD şi UDMR.

Potrivit articolului 103 din Constituţia României, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„ Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, mai prevede Constituţia.

PSD şi Pro România vor merge la consultări cu propunerea de prim-ministru în persoana rectorului SNSPA Remus Pricopie, a anunţat miercuri Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis a afirmat, însă, că dacă partidele parlamentare vor refuza ideea declanşării alegerilor anticipate, atunci propunerea de premier pe care o va face va fi tot din partea PNL.

Liberalii îl vor susţine tot pe Ludovic Orban pentru această funcţie, au afirmat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Comenteaza