Video Programul de Guvernare al PNL: Salariul mediu net 1.000 euro, 1.000 km de autostradă, pensii mărite și alocații dublate

Programul de Guvernare al PNL: Salariul mediu net 1.000 euro, 1.000 km de autostradă, pensii mărite și alocații dublate
| Foto: realitatea.net

Reprezentanții Partidului Național Liberal au prezentat, joi, programul de guvernare pentru perioada 2020-2024.

Ministrul Nelu Tătaru a precizat, la evenimentul de lansare a programului de guvernare al PNL, că reforma în sănătate trebuie să fie una din temelii şi ca să poată fi îndeplinit acest lucru partidul îşi propune ca finanţarea sistemului de sănătate publică din România să ajungă la 6% din PIB, în anul 2024. La rândul său, ministrul Transporturilor Lucian Bode a spus că liberalii îşi propun să construiască aproape 1.000 kilometri de autostrăzi şi drumuri expres în România, în următorii 4 ani şi să implementeze conceptul de tren metropolitan.

În domeniul agriculturii, ministrul Adrian Oros a afirmat că „România poată aibă o economie agrară tehnologizată, profesionalizată şi sustenabilă care trebuie sprijinită cu viziune şi hotărâre, iar consumatorul trebuie să poată avea acces la hrană de calitate”. Florin Cîţu a vorbit despre economia liberală care va fi bazată pe câteva principii: „Cetăţeanul este pe picior de egalitate cu statul în toate relaţiile, inclusiv cele fiscale”, lucrul pe care ministrul de Finanţe a spus că îl garantează personal.

„Vorbim de programul de guvernare al PNL, vorbim de modernizarea României. Ţin să menţionez că sistemul de sănătate publică a furat un pic startul. A furat de nevoie acest start şi fără a intra prea adânc în amănunte ţin să spun că încă de la preluarea guvernării am fost nevoiţi să modernizăm. Am început cu un examen de rezidenţiat pe care predecesorii noştri voiau să îl amâne, unde 7.000 de colegi de-ai mei au intrat în pregătire pentru specialităţi.

Am continuat cu o evaluare a investiţiilor care au rămas în urmă. Veneam cu nişte promisiuni de 8 spitale regionale, veneam cu promisiuni de 27 de spitale judeţene, renovate sau construite. Deşi a venit o pandemie, cea mai mare criză sanitară a României moderne, în toţi aceşti timpi pe care i-am desfăşurat ba în spitale, ba printre bolnavi, ba printre colegii noştri care erau şi sunt în continuare în prima linie, dar în acelaşi timp am reuşit să semnăm şi contracte pentru 3 spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova”, a declarat Nelu Tătaru, joi la evenimentul de lansare a programului de guvernare al PNL pentru următorii 4 ani, potrivit news.ro.

Construirea a circa 1.000 de kilometri de autostrză şi drumuri expres, în 4 ani

Ministrul Transporturilor Lucian Bode a vorbit despre acest an de guvernare PNL în care investiţiile în sectorul construcţiilor, realizate din fonduri publice a înregistrat, în primele 8 luni, cea mai ridicată creştere din ultimii 12 ani. El a amintit şi de aprobarea finanţării de către Comisia Europeană pentru autostrada Sibiu-Piteşti şi varianta ocolitoare Bacău.

„Anul 2020 a fost anul în care guvernarea liberală a pus pe primul loc investiţiile publice. A fost anul în care volumul investiţiilor din sectorul construcţiilor realizate din fonduri publice a înregistrat în primele 8 luni cea mai ridicată creştere din ultimii 12 ani. Obiectivele de etapă pe care ni le-am fixat au fost atinse, ceea ce dă încredere că am acţionat corect, eficient şi responsabil.

În acest an Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru autostrada Sibiu-Piteşti şi pentru varianta ocolitoare Bacău, în valoare de peste 1 miliard de euro. Vremea promisiunilor fără acoperire a apus, vremea guvernărilor social-democrate care mai mult desenau proiecte de autostrăzi, decât le implementau, a apus şi ea. Motto-ul nostru este să nu lăsăm nicio regiune în urmă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de transport”, a explicat Bode. 

În următorii 4 ani, PNL îşi propune nu doar construirea a aproape 1.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres, cât şi extinderea reţelei de metrou în Capitală şi în Cluj, precum şi implementarea conceptului de tren metropolitan.

„Pentru următorii patru ani angajamentul nostru în faţa românilor este unul ferm. Vom tura motoarele la maxim pentru a creşte ritmul de implementare a proiectelor şi vom investi masiv în infrastructura de transport. Ne propunem să construim aproape 1.000 kilometri de autostrăzi şi drumuri expres în România, în următorii 4 ani.

Ne propunem să implementăm conceptul de tren metropolitan pentru îmbunătăţirea activităţii şi mobilităţii urbane în cele mai importante municipii din România şi utilizarea trenurilor de lucru pentru modernizarea infrastructurii feroviare. Ne propunem să extindem reţeaua de metrou la nivelul municipiilor Bucureşti şi Cluj-Napoca. Pentru următorii 4 ani ne asumăm decizii strategice care să declanşeze reforme structurale şi să aşeze creşterea capacităţii administrative a statului. Sunt doar câteva dintre obiectivele cu care venim în faţa românilor în materie de infrastructură de transport”, a conchis ministrul Transporturilor.

PNL îşi propune sprijinirea fermierilor şi obţinerea unei economii agrare tehnologizate

Mininistrul Agriculturii a vorbit despre susţinerea fermierilor români pentru a rămâne conectaţi la pieţele naţionale şi regionale, precum şi despre consumatorul român care să aibă acces la hrană de calitate. 

„Agricultura românească trebuie să îşi consolideze performanţele şi să devină competitivă pe termen lung, fără dependenţe sau vulnerabilităţi generate de accesul dificil la finanţare, fragmentarea terenurilor, lipsa forţei de muncă sau capricipiile vremii. Producătorii mici şi mijlocii trebuie susţinuţi pentru a asigura nevoile pieţelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniţi pentru a rămâne conectaţi la pieţele naţionale şi regionale. Este esenţial să ieşim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenţii şi importăm produse cu valoare adăugată ridicată.

Acest model economic volatil, bazat pe consum şi pe neglijarea investiţiilor a fost promovat cu nepricepere până acum şi a generat deficite record la nivelul balanţei comerciale agroalimentare. România poată aibă o economie agrară tehnologizată, profesionalizată şi sustenabilă care trebuie sprijinită cu viziune şi hotărâre. Consumatorul român trebuie să poată avea acces la hrană de calitate, iar alimentele româneşti produse responsabil şi cu grijă pentru sănătatea consumatorilor trebuie să devină brand consolidat pe piaţa locală, naţională şi regională”, a spus Adrian Oros.

Cîţu: O economie liberală generează suficiente resurse pentru a susţine constat sănătatea şi educaţia

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a precizat, în discursul său, că nu va vorbi despre cifre, ca alte dăţi, ci despre soluţiile pentru o economie liberală. El a adăugat că Guvernul PNL a reuşit să gestioneze şi nu fie resimţite atât de mult de către români efectele crizei generate de epidemia de COVID.

„Am să vă surprind puţin în seara aceasta – nu am să vorbesc despre cifre. Am tot vorbit despre cifre până acum, iar cifrele le găsiţi în programul de guvernare şi vă garantez eu că sunt foarte bine fundamentate acolo. Am să vorbesc în seara aceasta despre România liberală şi despre soluţia noastră pentru o economie liberală. Pentru că a trecut ceva timp de când am vorbit în spaţiul public despre o economie liberală. Ştiţi foarte bine că în acest an am fost concentraţi cu toţii să rezolvăm o problemă sau o criză de sănătate care a lovit nu doar România, ci întreaga economie globală

. A fost un test neprevăzut pentru acest guvern, dar împreună cu colegii mei, premierul Ludovic Orban, preşedintele Klaus Iohannis am făcut tot ce am putut ca efectele crizei acestea de sănătate să fie cât mai puţin resimţite de români. Vreau să ştiţi că nu a fost uşor, nu pentru că nu am avut noi soluţii, am arătat de fiecare dată că avem soluţii, dar pentru că am fost subminaţi permanent de majoritatea toxică din Parlamentul României, de PSD. De fiecare dată, fiecare soluţie pe care am propus-o şi promovat-o a fost măcelărită în Parlament de această majoritate toxică. Şi nu au fost singuri”, a declarat Cîţu.

Florin Cîţu a adus în discuţie şi eliminarea barierelor de reglementare din economie şi încurajarea iniţiativei private.. „Într-o Românie liberală, antreprenorul este un erou, nu este un infractor”.

Ministerul Economiei va susţine IMM, afacerile mici şi antreprenorii

Ministrul Virgil Popescu a afirmat că au fost demarate la nivelul ministerului multe proiecte, într-un timp record, iar insittuţia va susţine întreprinzătorii mici şi mijlocii în continuare şi antreprenorii.

„La Ministerul Economiei, am demarat multe proiecte într-un timp record. Vom continua să susţinem întreprinderile mici şi mijlocii, afacerile mici, antreprenorii, companiile şi cei care pun România în mişcare. Injectăm capital în piaţă, miliarde de euro pentru afacerilor românilor; am demarat investiţii strategice pentru securitatea energetică a României; avem soluţii şi pentru cei care pun umărul la dezvoltarea industriei şi economiei româneşti; susţinem turismul românesc şi cele domenii pe care Ministerul Economiei le coordonează. Ştim ce avem de făcut pentru modernizarea şi dezvoltarea economiei, avem resursele necesare şi o vom face”, a explicat ministrul Economiei. 

PNL promite conectarea la internet a tuturor şcolilor până începe anul şcolar 2022-2023 / O justiţie independentă şi unitară, un alt obiectiv

Prin programul de guvernare, PNL îşi propune ca toate şcolile din România să fie conectate la internet până la începutul anului şcolar 2022-2023, iar resursele de învăţare să fie digitalizate, a anunţat vicepremierul Raluca Turcan. 

„Educaţia va sta la baza dezvoltării României, României Educate. Finanţarea va urmări: investiţii în infrastructura şcolară de bază, conectarea la internet a tuturor unităţilor de învăţământ până la începutul anului şcolar 2022-2023 şi digitalizarea resurselor de învăţare; profesionişti în educaţie; extinderea reţelei de creşe în sistemul public şi generalizarea treptată a cuprinderii copiilor de 3-5 ani în învăţământul preşcolar; generalizarea programelor complementare; centrarea conţinuturilor pe profilul celui care învaţă, pe competenţele cheie şi pe maximizarea potenţialului fiecărui copil; universităţi puternice şi credibile, legate la marile consorţii europene”, a explicat Turcan. 

Ea a vorbit şi despre obiectivele PNL în domeniul justiţiei şi anume independenţa acestuia, iar deciziile vor fi rapide şi unitare.

„Justiţia va fi independentă, rapidă şi unitară în deciziile sale. Nu mai putem admite ca proiectele majore pentru dezvoltarea României să se blocheze în procese nesfârşite. Nu mai vrem să vedem corupţia endemică nesancţionată şi pe corupţii care râd în palme, că sistemul este slab şi nu-i poate sancţiona”, a mai spus vicepremierul

Liberalii promit curăţarea de corupţie şi profesionalizarea administraţiei publice

Un alt obiectiv major din programul de guvernare al PNL este administraţia publică. Liberalii îşi propun profesionalizarea instituţiilor publice şi curăţarea acestora de corupţie.

„Administraţia publică va primi  obiectivul major de a avea instituţii publice profesionalizate şi curăţate de corupţie. Administraţie în serviciul cetăţeanului este obiectivul nostru major, iar acest lucru se va întâmpla prin eliminarea tuturor drumurilor inutile ale oamenilor pentru obţinerea de avize şi ştampile absurde, prin eliminarea de suprapuneri de competenţe şi dublări de formulare/autorizări, prin transparentizare totală a cheltuirii banilor publici, prin profesionalizarea funcţiei publice şi deschiderea instituţiilor către tineri profesionişti, cu performanţe dovedite, pe care să-i salarizăm competitiv”, a subliniat Raluca Turcan.

Ea a adus în discuţie şi un alt obiectiv şi anume digitalizarea administraţiei româneşti.

„Vreau să vorbim peste 4 ani despre o administraţie românească digitală, în care 100% dintre acţiunile care se pot face de acasă sau de la birou, de la un computer, să fie funcţionale”, a conchis vicepremierul.

Toate măsurile propuse de PNL, în programul de guvernare pentru următorii 4 ani pot fi citite AICI.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza