Proiect: Asistaţii social apţi de muncă, „voluntari“ pentru situaţii de urgenţă

Proiect: Asistaţii social apţi de muncă, „voluntari“ pentru situaţii de urgenţă
Parlamentarii le pregătesc o surpriză asistaţilor social. Cei care, de anul viitor, vor primi de la stat ajutoare de incluziune vor fi obligaţi să participe la activităţile serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Teoretic munca este brăţară de aur, însă nu şi pentru persoanele asistate social care, de multe ori, refuză să presteze în folosul comunităţii. Cu toate acestea, câţiva parlamentari s-au gândit la alte modalitaţi prin care cei asistaţi să-şi facă datoria faţă de societate, potrivit Adevarul

Concret, un proiect de lege iniţiat de 17 parlamentari PMP, printre care şi senatorul Traian Băsescu, prevede ca persoanele apte de muncă, beneficiare ale ajutorului de incluziune, să fie obligate să participe la activităţile serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, denumite impropriu voluntare deoarece nu au doar personal voluntar, ci şi personal angajat, sunt diferite de serviciile de urgenţă profesioniste. Aceste servicii publice comunitare descentralizate sunt constituite în comune, oraşe şi municipii, în subordinea consiliilor locale, şi fac parte din sistemul naţional pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Bazându-se mai ales pe voluntari, aceste servicii sunt slab dimensionate.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, după care va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

 

Comenteaza