Proiecte în Senat: Ziua Democraţiei, Ziua Meseriilor şi Ziua Gastronomiei

Proiecte în Senat: Ziua Democraţiei, Ziua Meseriilor şi Ziua Gastronomiei

Social-democraţii au iniţiat două proiecte legislative prin care propun instituirea zilei de 11 iunie Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi 11 septembrie, Ziua Gastronomiei și a Vinului românesc, iar PNL propune instituirea Zilei Naționale a Meseriilor.

„Revoluţia Română de la 1848 a fost parte a revoluţiei europene din acelaşi an şi expresie a procesului de afirmare a naţiunii române şi a conştiinţei naţionale, fiind la baza constituirii statului român modern”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii susţin că cel mai de seamă reprezentant al luptei naţionale din Transilvania este Avram Iancu, sub conducerea căruia românii transilvăneni au luptat, în alianţă cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluţionare maghiare.

„11 iunie este de departe cel mai important moment din anul 1848, când <<Proclamaţia de la Islaz>> a fost semnată de domnitorul Gheorghe Bibescu, care a recunoscut astfel cererile poporului şi guvernul revoluţionar, trece neobservat. De asemenea, evenimentele petrecute între 1848 şi 1849 în Transilvania reprezintă paşi fundamentali pentru afirmarea naţiunii române şi Marea Unire din 1918”, precizează senatorul Ioan Vulpescu, în numele iniţiatorilor.

Potrivit textului legislativ, se instituie ziua de 11 iunie Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti, iar autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

O altă sărbătoare națională ar putea fi ziua Gastronomiei și a Vinului românesc. Aceasta ar urma să fie instituită pe 11 septembrie, după cum explică deputatul PSD Mihai Mohaci, inițiatorul proiectului, potrivit europafm.ro.

Deputaţii PNL Raluca Turcan şi Florica Chereş au iniţiat un proiect legislativ prin care propun ca ziua de 25 noiembrie să fie proclamată Ziua Naţională a Meseriilor, motivând că ar fi un prilej pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic.

„Motivele pentru recenta creştere înregistrată de învăţământul profesional sunt foarte clare: creşterea economiei are nevoie de resurse umane bine pregătite în meserii. De asemenea, deschiderea României către piaţa europeană necesită oameni foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional. Facilităţile acordate elevilor (bursă, internat şi decont transport) şi companiilor care investesc în acest tip de educaţie, reprezintă şi ele un imbold”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii precizează că, în prezent, sunt 1.195 de instituţii de învăţământ profesional şi tehnic, dar care sunt răspândite inegal pe teritoriul ţării. În acest sens, Turcan şi Cherecheş dau exemplu regiunea de nord-est, unde sunt 242, iar în Bucureşti-Ilfov doar 68.

„Prin acest proiect de lege dorim să oferim un cadru naţional care să ofere ocazia de a promova învăţământul profesional şi tehnic. Astfel, Ziua de 25 Noiembrie, va fi declarată Ziua Naţională a Meseriilor. Am ales data de 25 noiembrie pentru că în această zi a anului 1864 a fost promulgată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza <<Legea asupra instrucţiunii a Principatelor Unite Române>>, care statua pentru prima data învăţământul profesional”, potrivit documentului citat.

Deputații liberali mai susţin și faptul că 25 noiembrie este o dată potrivită, deoarece este în timpul anului şcolar, astfel încât elevii pot fi implicaţi în activităţi educative de promovare a învăţământului profesional şi tehnic.

„Ziua de 25 noiembrie este proclamată Ziua Naţională a Meseriilor şi va fi celebrată ca zi de sărbătoare naţională, lucrătoare. Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratele Şcolare, Instituţiile de învăţământ, precum şi Parlamentul, Preşedinţia României, Guvernul, celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale vor organiza evenimente educaţionale şi campanii de comunicare publică pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic a meseriilor”, prevede actul normativ.

 

Comenteaza