Proiectul regionalizării, pus la naftalină

Proiectul regionalizării, pus la naftalină
UDMR se pregăteşte să solicite oficial PDL să renunţe la reorganizarea teritorială, iar democrat-liberalii par dispuşi să accepte.

Marea reorganizare administrativ- teritorială a României s-ar putea transforma în reorganizarea... deconcentratelor. Opoziţia susţine că asistăm la stingerea unei noi perdele de fum iniţiate în laboratoarele Cotrocenilor.

După secretarul general al PDL, Ioan Oltean, şi liderul UDMR Cluj, Mate Andras Levente, a venit rândul deputatului UDMR Lakatos Peter să vorbească despre renunţarea la reorganizarea teritorială. Mai mult, el a susţinut că inclusiv în PDL există un curent serios împotriva acestui proiect lansat de la Cotroceni. "Şi PDL a fost luat prin surprindere de preşedintele Traian Băsescu. Vin la noi colegi din PDL şi ne spun: «Să vă ţineţi tare, că nici noi nu vrem!»", a afirmat Lakatos, citat de gandul.info. Cu aceeaşi ocazie el a acordat "zero şanse" ultimei variante prezidenţiale, 8+2. Preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale UDMR s-au reunit ieri, la Târgu-Mureş pentru a discuta, conform anunţului oficial, "probleme de politică internă", în fapt fiind vorba despre luarea unei decizii în privinţa proiectului de reorganizare administrativ-teritorială a României, decizie care ar urma să fie validată astăzi de nou-constituitul Consiliu al Reprezentanţilor Unionali (CRU).

Mate spune că are un mandat foarte clar din partea colegilor săi clujeni. "Voi vota împotriva proiectului cu opt megajudeţe, inclusiv împotriva variantei 8+2 propusă de Băsescu. Ceea ce vrem noi este să-i convingem pe cei din PDL să renunţăm la acest proiect, să încercăm doar o restrângere a punctelor de lucru ale decon-centratelor, dar numai după un studiu de impact, să nu afectăm cetăţenii", a declarat Mate. El susţine că are o soluţie pregătită şi pentru cazul în care PDL nu va renunţa. "În cazul în care se va solicita în continuare reorganizarea, voi da mandat consilierilor noştri judeţeni să voteze pentru referendum în judeţ pe această temă", a anunţat Mate. Întrebat dacă neînţelegerea cu partenerii de guvernare în privinţa reîmpărţirii ţării ar putea duce la ruperea coaliţiei, Mate a răspuns sec: "Luni e şedinţa coaliţiei".

La rândul lor, democrat-liberalii se declară pregătiţi să accepte doar "reorganizarea" deconcentratelor. "Nici UDMR-iştii, nici nimeni nu mă va convinge că nu-i necesară reorganizarea. Numai dacă ne uităm ce face consiliul judeţean, un mare consumator al banului public, dar care oferă extrem de puţine servicii către populaţie. Cât de des şi cu ce probleme apelează cetăţeanul la consiliul judeţean? Din păcate, sunt foarte multe interese electorale, dar nu ale PDL, pentru că noi reducem aparatul administrativ, interesele sunt ale opoziţiei şi ale UDMR, care are public-ţintă. Dar, dacă nu se poate face, recurgem la planul B: revizuirea deconcentratelor, să nu mai fim pe locul şase în Europa la cheltuielile cu administraţia. Să reducem birocraţia, dar atunci vom angaja obligatoriu profesionişti, cu concursuri adevărate, iar numirile politice le oprim la nivelul secretarilor de stat", a comentat vicepreşedintele PDL Cluj, deputatul Petru Călian. El susţine că n-ar avea nimic împotriva referendumurilor locale. "Dacă referendumurile vor fi organizate în condiţiile legii, noi nu ne vom opune, dar foarte importante vor fi întrebările şi campaniile de informare", a afirmat Petru Călian.

În opinia reprezentanţilor opoziţiei, renunţarea la acest proiect e iminentă şi era previzibilă. "România are mari probleme economice şi sociale, am mai avut şi eşecul Schengen; Băsescu a lansat acest proiect pe piaţă şi lumea a uitat de aceste probleme. A vrut să deturneze atenţia populaţiei şi a reuşit. Între timp, partidele de la putere au aflat opinia populaţiei, din sondaje, au vorbit şi cu membrii lor şi şi-au dat seama că nimeni nu doreşte desfiinţarea actualelor judeţe şi acum, probabil, caută un motiv de genul «nu ne-am înţeles», ca să renunţe", a comentat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. Părerea aceasta este împărtăşită şi de către colegul său din USL, liderul PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. "Cred că nerealizările României din politica externă a lui Băsescu, din politica internă a guvernului condus de acelaşi Băsescu l-au determinat pe acesta să caute subiecte care să ocupe televiziunile şi presa scrisă, ca să nu mai fie comentată proasta gestionare a României. A ascuns cu această perdea de fum incompetenţa guvernanţilor şi traiul tot mai greu al românilor. Pentru aceasta a inventat teme - reorganizarea, revizuirea Constituţiei - care din start n-aveau şanse de reuşită", a apreciat Marius Nicoară.

Romii, mai mulţi decât maghiarii

Minoritarii romi se declară deranjaţi de faptul că ei n-au fost consultaţi în problema reorganizării ţării. "E un nou episod politic major în care romii sunt ignoraţi, neglijaţi. Se ţine cont doar de interesul minorităţii maghiare, deşi, după cele mai avizate semnalări ale Uniunii Europene, noi suntem mai mulţi, cam 1.600.000, pe când maghiari sunt doar 1.350.000", s-a plâns preşedintele filialei clujene a Partidei Romilor Pro Europa, Aurel Pascu. El spune că romii susţin varianta PDL cu opt megajudeţe şi solicită crearea în fiecare viitoare capitală de judeţ a câte unui "departament guvernamental pentru romi", care să ofere membrilor acestei minorităţi consiliere în privinţa accesării fondurilor europene. În schimb, Pascu se opune soluţiei prezidenţiale 8<2. "Covasna şi Harghita să rămână în actualele euroregiuni. Acolo trăiesc foarte mulţi romi şi, dacă judeţele acestea vor rămâne singure, ei nu vor putea accesa fonduri europene şi vor sărăci şi mai mult", a spus Pascu.

 

 

Comenteaza