Propunere inedită pentru parlamentari. Cum pot pierde aceștia peste 80% din indemnizație

Propunere inedită pentru parlamentari. Cum pot pierde aceștia peste 80% din indemnizație

USR PLUS a depus proiecte pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului şi a Statutului deputaţilor şi senatorilor, astfel încât parlamentarii care votează "dublu" să fie sancţionaţi disciplinar prin pierderea a peste 80% din indemnizaţie.

Potrivit unui comunicat al USR transmis, joi, proiectele au fost depuse "ca urmare a votului cu mai multe cartele identificat de senatorii şi deputaţii USR PLUS în timpul dezbaterilor pe tema bugetului de stat pe 2021 (...), astfel încât furtul la vot să fie sancţionat".

„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinţe decât 'avertisment scris', aşa cum prevede acum Statutul comun al deputaţilor şi senatorilor şi Regulamentele Camerelor. Noi, grupul USR PLUS, susţinem că parlamentarii ar trebui să fie ţinuţi la un standard mai înalt de respect faţă de lege, pentru că aici e izvorul ei, şi să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, aşa că propunem să fie prevăzute consecinţe directe, de micşorare a indemnizaţiei până la nivelul salariului minim", a declarat deputatul USR PLUS Oana Ţoiu, potrivit Agerpres.

Alianţa USR PLUS consideră că „furtul la vot în Parlament nu trebuie să scape nepedepsit". „De aceea, parlamentarii USR PLUS au depus un proiect de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor în sensul sancţionării disciplinare a celor care nu înţeleg că o funcţie de demnitate publică de un asemenea nivel implică integritate şi respect faţă de alegătorii care i-au trimis în Parlament.

Concret, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancţionaţi cu reţinerea pe o lună a sumei reprezentând diferenţa între indemnizaţia brută şi valoarea salariului minim brut pe ţară. Adică, vor pierde peste 80% din indemnizaţie! De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula", se mai arată în comunicat.

Proiectele de modificare a Regulamentelor Camerelor prevăd explicit, pe lângă sancţiunea cu reducerea indemnizaţiei, că "este interzisă utilizarea cardului de vot de către o altă persoană". „Pentru noi, o Românie fără hoţie nu este un slogan. Iar demersurile pentru atingerea acestui obiectiv nu pot ocoli Parlamentul!", menţionează sursa citată.

Câțiva parlamentari de la PSD şi AUR au fost filmaţi de către deputaţii şi senatorii de la USR-PLUS în timp ce votau şi pentru alţi colegi de-ai lor la amendamentele pe bugetul de stat pe anul 2021 în plenul reunit de luni noaptea.

Propunere inedită pentru parlamentari. Cum pot pierde aceștia peste 80% din indemnizație

Comenteaza