Propunerea de divizare a USR vine din interior. "Diferiţi, dar împreună"

Propunerea de divizare a USR vine din interior.
Un deputat USR vrea să separe ideologiile din partidul care a câştigat în mod neaşteptat 43 de mandate în parlament, în urma alegerilor din decembrie 2016.

Când vine vorba despre Uniunea Salvaţi România (USR), cei mai mulţi analişti au ţinut să sublinieze că aceasta nu are o doctrină. Deşi sunt consideraţi de dreapta, membrii acestui partid au ideologii mixte. Aşa că „ruperea" partidului a fost găsită principala ameninţare pentru USR pentru următoarea perioadă.

La Congresul de la Cluj, primul din istoria USR, ce va avea loc la finalul săptămânii, unii dintre membrii noii formaţiuni politice vor veni să ceară unitate, alţii vor propune o formă de divizare. Din ultima categorie face parte deputatul clujean Adrian Dohotaru. Programul cu care candidează pentru un loc în Biroul Naţional se numeşte „USR pluralist: Fiecare cetăţean, propriul politician".

„E nevoie ca USR să fie un partid pluralist - nu un partid de dreapta, nici un partid de stânga, nu un partid liberal, dar nici un partid conservator. USR trebuie să fie un partid pluralist, în care stânga şi dreapta, liberali şi conservatori, îşi dau mâna pentru a salva România. Şi atât liberalii, cât şi conservatorii ascultă stânga din partid pentru a bate PSD", a scris Dohotaru în document.

Deputatul USR propune înfiinţarea a patru platforme interne: USR Liberal, USR Conservator, USR Ecologist şi USR Progresist.

De la această ultimă aripă se revendică Dohotaru, un parlamentar care recunoaşte ceea ce analiştii observaseră înaintea candidaturii sale pentru un partid cu votanţi de dreapta: că are înclinaţii spre partea stângă a eşichierului politic. „Mă declar un progresist şi mă alătur manifestului progresist al membrilor USR şi candidaturilor care susţin aceste principii", se arată în program.

43

de mandate de parlamentar a obţinut USR la alegerile din decembrie 2016, fiind a treia formaţiune din Parlament, ca dimensiune. 8,87% a fost scorul pentru Camera Deputaţilor şi 8,92% pentru Senat. Clujul şi-a trimis la Casa Poporului trei reprezentanţi: senatorul Mihai Goţiu şi deputaţii Emanuel Ungureanu şi Adrian Dohotaru.

Politicianul de 34 de ani crede că, în acest fel, drumul USR va duce către guvernare în 2020. „Din 2020 nu mai putem face opoziţie, din simplul motiv că România nu poate fi salvată doar opunându-te unui guvern corupt şi imoral. România va fi salvată doar când va fi guvernată de USR, cu sprijinul unei largi majorităţi parlamentare.

2016 a fost anul în care am spart gheaţa. 2020 va fi anul în care dezgheţul societăţii româneşti va fi luat sfârşit, în care românii vor avea guvernarea pe care o merită. Pentru asta e nevoie ca noi, USR, să rămânem diferiţi, dar împreună", mai susţine Dohotaru.

DECLARAŢIE
„USR este un partid care reuneşte conservatori, liberali, ecologişti, progresişti. Este un lucru neobişnuit, fără precedent în peisajul politic românesc, dar nu trebuie să ne fie frică de noutate, de deschiderea de drumuri noi şi descoperirea de forme de coagulare politică ce nu au fost explorate până acum. Ceea ce pare a fi o vulnerabilitate, o anomalie, se poate transforma în forţa noastră".
Adrian Dohotaru, deputat USR

Comenteaza