PSD atacă la CNA declarațiile lui Klaus Iohannis, pe motiv că face publicitate electorală

PSD atacă la CNA declarațiile lui Klaus Iohannis, pe motiv că face publicitate electorală
| Foto: capital.ro

PSD cere CNA să emită o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervenţiile preşedintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Naţional Liberal.

„Subscrisul Partidul Social Democrat - PSD, (...) în calitate de persoană juridică afectată în mod direct prin încălcarea legislaţiei audiovizuale,În temeiul dispoziţiilor art. 89 lit c) din Legea nr. 504/2002 [Legea audiovizualului] formulăm prezenta plângere cu privire la încălcarea prevederilor art. 5 şi art. 8 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020, solicitându-vă să emiteţi o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervenţiile preşedintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Naţional Liberal”, a transmis PSD, conform Mediafax.

Potrivit documentului, în 24 noiembrie 2020, de la ora 19.00 posturile de televiziune au difuzat discursul preşedintelui României Klaus Iohannis la un an de la alegerile prezidenţiale, discurs cu un conţinut ca fiind unul de campanie electorală în sprijinul PNL.

Social-democraţii susţin că intervenţia live a preşedintelui a avut un caracter electoral, fiind difuzată, contrar dispoziţiilor imperative conţinute în art. 5 alin. (1) din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020.

„Vă rugăm să aveţi în vedere că live-ul preşedintelui Klaus Iohannis, având ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidenţiale din 2019, a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, nu într-o emisiune electorală, iar materialul difuzat nu prezintă activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale făţişe, directe, pentru şi în favoarea Partidului Naţional Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral, în speţă subscrisa entitate politică PSD. Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât legea fundamentală (art. 80 din Constituţie) interzice în mod expres Preşedintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator.

Totodată, prin această intervenţie care a avut loc live dl. Klaus Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea preşedintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală. Discursul lui Klaus Iohannis este în mod clar material de propagandă electorală, având în vedere că, în accepţiunea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice si a campaniilor electorale, materialul de propaganda este definit prin art. 36, alin. (7)”, se mai arată în plângerea PSD.

Social-democraţii mai susţin că, prin difuzarea discursului preşedintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului Naţional Liberal, acest partid a dobândit în mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate şi că discursul preşedintelui Klaus Iohannis a pus în pericol ordinea constituţională, încălcându-se astfel art. 8 alin 2 lit a) din Decizia CNA nr. 603 / 2020.

„Contrar atât exigenţelor unei societăţi democratice, cât şi prerogativelor sale constituţionale, dl Preşedinte face campanie electorală Partidului Naţional Liberal şi denigrează un alt competitor electoral, în speţă PSD, transmiţând în mod direct mesajul că PSD nu ar mai trebui sa participe la viaţa politică şi trebuie să dispară. PSD este un partid legal constituit, care funcţionează constituţional, la fel ca orice alt partid care activează pe scena politică, prin urmare o atare conduită din partea unui preşedinte al statului care ar trebui să fie un factor de echilibru şi dialog, este reprobabilă şi de neacceptat într-o societate democratică.

Prin discursul preşedintelui s-au diseminat în spaţiul public mesaje vădit tendenţioase şi mincinoase la adresa PSD şi care încalcă în mod flagrant atât ordinea constituţională cât şi legislaţia audiovizuală, astfel după cum am arătat în cele de mai sus. (...)Prin urmare, vă solicităm, în baza art.8 alin 3 Decizia CNA nr. 603 / 2020, să emiteţi o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervenţiile preşedintelui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat Partidului Naţional Liberal”, au conchis pesediștii.

Comenteaza