PSD îi retrage sprijinul politic lui Mihai Tudose. Premierul și-a depus demisia

PSD îi retrage sprijinul politic lui Mihai Tudose. Premierul și-a depus demisia
Mihai Tudose și-a prezentat demisia în CEx. Vicepremierul Paul Stănescu va prelua conducerea interimară a Executivului.

CEx a decis retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose, cu marea majoritate a voturilor, anunță Antena 3.

Potrivit ultimelor informații din ședința CEX, „sunt 50 din 67 de semnături pentru demisia lui Tudose. Dan Nica, Șerban Nicolae au cerut demisia. Ionel Arsene de la Neamț l-a acuzat de pactizare cu statul paralel."

Vicepremierul Marius Ciolacu va pleca și el prin demisie, iar Paul Stănescu va gira poziția formală în Guvern.

Mihai Tudose nu vrea să asigure interimatul.

Ședința CEX s-a încheiat. Sunt așteptate declarațiile lui Liviu Dragnea și Mihai Tudose.

Există deja informații cu privire la faptul că numele persoanei care va fi propusă lui Klaus Iohannis pentru funcția de premier va fi făcut public mâine la ora 11.

UPDATE

22:39 Liviu Dragnea: Nu cred că preşedintele este fericit, dar cred că va respecta Constituţia

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, răspunzând la o întrebare legată de posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să nu mai numească un premier PSD, că probabil preşedintele nu este fericit de situaţia actuală, dar crede că va respecta majoritatea parlamentară.

"Preşedintele Klaus Iohannis nu este fericit probabil de situaţia în care am ajuns. Cred că preşedintele va respecta însă Constituţia şi majoritatea parlamentară", a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa CEx care a decis retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose.

Liderul PSD a declarat că a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu şi va avea marţi o întâlnire cu acesta.

Întrebat dacă PSD este pregătit pentru alegeri anticipate, Dragnea a declarat: "noi suntem de pregătiţi de alegeri oricând dar nu cred că se gândeşte preşedintele la asta".

22:36 Liviu Dragnea: Nu voi face nicio propunere de premier. Voi vota şi îmi voi asuma după ce se discută

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că nu va propune marţi, în şedinţa CEx PSD, niciun nume pentru funcţia de premier, dar după discuţii va vota şi îşi va asuma votul.

"Se pare că eu am mână foarte proastă şi nu numai acum ci încă cel puţin 10 cazuri. Le-am spus colegilor că nu voi face nicio propunere. La Sorin Grindeanu am făcut eu o propunere, colegii au votat-o. La Mihai Tudose am avut discuţie cu fiecare în parte şi s-a conturat propunerea pe care am făcut-o eu. Mâine voi vota propunerea care iese din dezbatere şi imi voi asuma votul. Au fost colegi care au votat împotriva lui Tudose şi acum sustineau şi care reproşau ca au votat în necunoştinţă de cauză. Îmi voi voi asuma votul după ce se vor discuta mai multe propuneri", a declarat Liviu Dragnea.

Acesta spune că va sta cu liderii PSD "până iese fumul alb".

Întrebat dacă s-a gândit la demisie, Dragnea spune: "Nu m-am gândit la asta. Mi-am asumat că am făcut o greşeală când am făcut această propunere".

Liderii PSD se vor reuni marţi, la ora 11.00, în şedinţa CEx, pentru a decide cine va fi propunerea pentru funcţia de premier, după demisia lui Mihai Tudose.

22:34 Cătălin Ivan (PSD): CEx a ales să stea încolonat în spatele unui lider compromis, corupt

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat, luni seara, corespondentului MEDIAFAX, că decizia luată de CEx PSD de retragere a sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose este greşită şi nestatutară, iar cel care va fi propus prim-ministru va avea, în scurt timp, aceeaşi soartă.

Europarlamentarul ales pe listele PSD, Cătălin Ivan, consideră că membrii simpli ai partidului nu sunt de acord cu decizia de luni seara, adăugând că mulţi dintre membrii CEx care au votat pentru ridicarea sprijinului politic al lui Tudose sunt interimari puşi chiar de Liviu Dragnea, motiv pentru care decizia de luni seara ar fi nelegitimă şi nestatutară.

Europarlamentarul se întreabă cum reuşeşte Dragnea să ţină captiv partidul aşa „cum nimeni nu l-a controlat niciodată".

„Văd cu regret că PSD a ajuns în această situaţie, să nu reuşească să scape din captivitatea în care se află. Acelaşi grup de câţiva din jurul lui Liviu Dragnea nu ştiu cum, nu ştiu prin ce metode, controlează partidul cum nimeni nu l-a controlat niciodată. Din nou, PSD se încorporează în spatele lui Liviu Dragnea şi aruncă ţara în criză încă o dată pentru poftele lui Liviu Dragnea. Eu vă pot spune, cu siguranţă, atât: membrii de partid din ţară, pe unde s-a dus Liviu Dragnea, dar şi prin celelalte organizaţii, nu sunt de acord cu această decizie. Mulţi din acest Comitet Executiv sunt interimari, puşi de Liviu Dragnea, care depind de Liviu Dragnea şi atunci votează cum le zice acesta. Este o decizie şi nelegitimă şi nestatutară, ca tot ceea ce votează acest Comitet Executiv", a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Cătălin Ivan.

Eurodeputatul consideră că cine îi va urma lui Mihai Tudose la conducerea Guvernului va avea aceeaşi soartă.

„Nu contează cine va fi desemnat ca viitor premier. Va pune Liviu Dragnea încă un prim-ministru pe care, la prima suspiciune că nu e suficient de ascultător, îl va executa exact în aceeaşi formă, exact cu aceeaşi nonşalanţă. Liviu Dragnea este un lider şi compromis, şi corupt, cu toate uşile închise pe afară, iresponsabil, paranoic şi cu toate astea, colegii din Comitetul Executiv au ales să stea încolonaţi în spatele lui. E regretabil", a mai declarat el.

În opinia lui Cătălin Ivan soluţia pentru salvarea PSD din această „captivitate" ar trebui să vină de la baza partidului, de la membrii simpli.

„Cred că este treaba partidului, partidul din interior trebuie să găsească energia să oprească această bătaie de joc. Încă mai cred că se va întâmpla pentru că ştiu ce se discută în partid, la baza partidului, în organizaţiile de partid. Ce se întâmplă în Comitetul Executiv nu are nicio legătură cu ce gândeşte partidul", a conchis eurodeputatul.

22:24 Carmen Dan, după CEx PSD: Eu am făcut ce trebuia să fac

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, luni seara, după şedinţa Comitetului Executiv în care s-a decis retragerea sprijinului politic acordat lui Mihai Tudose, că a făcut ce trebuia să facă, menţionând că în ceea ce priveşte situaţia din poliţie va continua să ia măsurile legale.

"Eu am făcut ce trebuia să fac", a declarat Carmen Dan după şedinţa PSD, întrebată dacă se simte responsabilă pentru schimbarea Guvernului.

Întrebată dacă va continua demiterile în Poliţie, Dan a spus : "Voi merge mai departe cu măsurile legale".

Controversele iscate ca urmare a depistării un poliţist care ar fi agresat sexual mai mulţi minori au dus la un scandal în interiorul PSD. Carmen Dan a cerut demiterea şefului Poliţiei Române, solicitare amânată de premierul Tudose. Mai mult, aceasta a declarat că nu mai poate lucra cu ministrul Carmen Dan, întrucât aceasta l-ar fi minţit în legătură cu acceptul lui Cătălin Ioniţă de a prelua conducerea IGPR.

22:21 Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-au scris demisiile-surse

Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-au scris demisiile, luni seara, acestea urmând să fie transmise preşedintelui, au declarat surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, demisiile au fost scrise la scurt timp după plecarea din şedinţa Comitetului Executiv, în care s-a decis retragerea sprijinului politic acordat Guvernului.

Propunerea de interimar este Paul Stănescu, vicepremier.

Mihai Tudose a declarat, luni seara, după şedinţa CEx, că pleacă cu fruntea sus, nu va asigura interimatul şi va rămâne membru de partid.

 

21:54 Marian Oprişan: "Am fost minoritar, am votat împotrivă. Lipsa de comunicare naşte monştri"

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, luni seara, după şedinţa PSD în care s-a decis retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose, că a votat pentru menţionere acestuia în funcţia de premier, precizând că "lipsa de comunicare naşte monştri".

"Eu am fost minoritar în această seara, am votat împotrivă. Nu cred că au fost reproşuri, chestiuni care n-au fost de substanţă. Pe fond, Guvernul a făcut treabă, a avut creştere economică, a mărit pensii, salarii, a asigurat un climat de securitate. Lipsa de comunicare naşte monştri", a declarat Marian Oprişan.

Întrebat în ce situaţie de află acum PSD, liderul PSD Vrancea a spus: "Nu e în cea mai fericită situaţie. Românii se uită la noi şi trag concluzii".

21:47 Marţi, la ora 11.00, va avea loc şedinţa Comitetului Executiv PSD care va decide cine va fi propunerea pentru funcţia de premier, Claudiu Manda declarând că nu crede că PSD va ajunge în Opoziţie.

„Sunt chestiuni interne, le-am rezolvat, Mihai Tudose şi ceilalţi colegi rămân îmn echipă. Premierul a spus că este membru de partid şi rămâne în echipă. Nu se pune problema să ajungem în Opoziţie. Avem majoritate", a declarat Claudiu Manda, parlamentar PSD.

21:41 Mihai Tudose: ”Merg la Guvern să îmi iau lucrurile. Acum relaţia cu Dragnea e bună”

Mihai Tudose a anunţat că pleacă cu fruntea sus din funcţia de premier şi spune că nu va asigura interimatul, după ce şedinţa CEx PSD a decis retragerea sprijinului politic.

"În seara asta sau mâine dimineaţă îmi dau demisia. Eu nu am dorit să rup partidul. Plec cu fruntea sus, nu regret nimic. Relaţia cu Liviu Dragnea e bună acum. Nu voi asigura interimatul", a declarat Mihai Tudose.

ora 21:40 Petre Daea: S-a votat, da. Este hotărârea structurii de partid

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat după şedinţa Cex PSD, că s-a votat retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose, refuzând să spună dacă vrea să facă parte dintr-un viitor Cabinet.

"S-a votat da. Este hotărârea structurii de partid. Eu intenţionez să merg acasă şi mâine dimineaţă să mă trezesc de noapte să merg la serviciu şi să văd", a declarat ministrul Petre Daea.

 

 

Comenteaza