PSD îl pune la punct pe premierul Viktor Orban, după declarațiile din România: „Întinde-te doar cât îţi permite pătura, spune un proverb de origine maghiară"

PSD îl pune la punct pe premierul Viktor Orban, după declarațiile din România: „Întinde-te doar cât îţi permite pătura, spune un proverb de origine maghiară"
| Foto: ebihoreanul.ro

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a ieşit luni cu o reacţie dură în urma declaraţiilor premierului Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad. Social-democratul afirmă că România nu este trambulina mesajelor antieuropene şi proruse ale premierului ungar, iar aceste momente, oarecum penibile şi provocatoare, trebuie să dispară.

Stănescu mai spune că un alt aspect devine îngrijorător pe care nu-l pot tolera este ”transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice”.

„Întinde-te doar cât îţi permite pătura”, spune un proverb de origine maghiară. În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut şi de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tuşnad. Doar că, în ultima perioadă, şi mai ales în aceste zile, înţelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceştia când sunt oaspeţi pe teritoriul unui alt stat.

Voi fi foarte clar şi tranşant în privinţa comunicării politice naţionaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene şi proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceştia doresc să critice acţiunile comune ale UE şi NATO şi să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”, a transmis secretarul general al PSD, potrivit news.ro.

Social-democratul arată că ”nu avem nevoie ca acestea să se amestece toxic, în spaţiul public românesc, cu angajamentele şi poziţiile noastre clare în favoarea consolidării şi susţinerii proiectului european”.

”Să spui că UE a pierdut războiul este absolut inutil, superficial şi necredibil, mai ales când vorbeşti de pe poziţia complicată de stat izolat politic în UE. Înţelepciunea proverbială maghiară poate fi utilă, dar cea politică lasă de dorit”, precizează liderul PSD.

Potrivit lui Paul Stănescu, ”aceste momente, oarecum penibile şi provocatoare, trebuie să dispară. Relaţiile oficiale diplomatice care se construiesc între România şi Ungaria nu trebuie alterate sub nicio formă de tot felul de provocări politice”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus, sâmbătă, la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios. De asemenea, Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

Comenteaza