PSD nu lasă hățurile din mână! Calendarul pentru învestirea Guvernului Orban a fost respins

PSD nu lasă hățurile din mână! Calendarul pentru învestirea Guvernului Orban a fost respins

Calendarul propus de Ludovic Orban pentru învestirea Guvernului a fost respins în birourile permanente reunite ale Parlamentului. Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, explică de ce a fost amânat votul.

Calendarul pe care l-a propus Ludovic Orban pentru învestirea Guvernului, respectiv audierea miniştrilor marţi, iar votul într-un plen reunit miercuri, 30 octombrie, a picat. Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, luni, prin consens, ca audierea miniştrilor să aibă loc marţi şi miercuri, iar votul pentru învestirea Guvernului Orban să fie dat în plenul reunit de luni, 4 noiembrie 2019, de la ora 14:00.

„Prin consens s-a adoptat ca pentru candidaţii la posturile de ministru audierile vor fi în ziua de marţi şi miercuri, de dimineaţă de la 9.00 până seara. Am căutat să evităm încălecarea mai multor comisii. Iar pentru luni, s-a decis de asemenea, în unanimitate, ca luni la ora 14.00, să aibă loc şedinţele reunite învestitura Guvernului”, a afirmat preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, citat de Mediafax, după şedinţa de luni a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Şeful Senatului a mai spus că intervenţiile delegaţiilor şi prezentarea programului de guvernare vor fi făcute, timp de 10 secunde pentru fiecare parlamentar.

„S-a convenit de asemenea ca timpul de prezentare al programului de guvernare şi a intervenţiilor delegaţiilor să fie, potrivit cutumei noastre, de 10 secunde pentru fiecare parlamentar. Vreau să spun că a fost prezent, cu această ocazie, şi prim-ministrul desemnat, domnul Orban, care a prezentat lista Guvernului şi programul Guvernului. S-a luat notă de ele de către Birourile permanente reunite. Aşa că a fost o zi foarte fructuoasă”, a explicat Meleşcanu.

Întrebat de ce a fost respins calendarul propus de PNL, Teodor Meleşcanu a precizat că nimeni din Birourile permanente reunite nu a insistat asupra acestui program.

„Nu a fost o variantă a liberalilor. Nimeni nu a insistat pentru miercuri. Nu a întrunit numărul de voturi necesar şi atunci s-a trecut la negocieri, prin intermediul liderilor politici, care au ajuns la o concluzie care a fost adoptată de toată lumea, în unanimitate”, a conchis Meleşcanu.

De asemenea, preşedintele Senatului a declarat că ziua de miercuri nu este potrivită pentru votul de învestire a noului Guvern deoarece pe acea dată, 30 octombrie, a avut loc tragedia de la Colectiv. Acesta a precizat că audierea propunerilor de miniştri joi nu este adecvată deoarece atunci este sărbătoarea morţilor.

"Există anumite sensibilităţi de care a trebuit să ţinem seamă. Adică miercuri a fost Colectiv şi am găsit cu toţii că poate nu e cea mai bună zi pentru activitatea Parlamentului şi pentru joi, când se puteau face în continuare audieri s-a ajuns la concluzia că e sărbătoarea morţilor şi nu putem să o facem, s-o forţăm", a declarat, luni, în Parlament, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu.

Întrebat ce legătură are calendarul de învestire a Guvernului cu tragedia de la Colectiv, preşedintele Senatului a spus: "Întrebaţi-i pe cei care au ridicat problema".

Comenteaza