PSD, primul “atac” la PNL în lupta pentru primării la Cluj

PSD, primul “atac” la PNL în lupta pentru primării la Cluj
Social-democraţii clujeni şi-au anunţat primii candidaţi de primari. Contrar înţelegerii, au “încălcat” fief-uri liberale şi le-au lăsat acestora majoritatea comunelor dificile.

Social-democraţii şi-au stabilit primii 35 de candidaţi pentru alegerile locale din 2012. Mişcarea acestora poate fi considerată una agresivă la adresa partenerilor din USL, în condiţiile în care unele desemnări par să încalce înţelegerea făcută cu liberalii. Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, spune că lucrurile vor fi reglementate prin "discuţii".

Pe lângă deja cunoscuţii Alexandru Cordoş, pentru primăria clujeană, şi Cornel Itu, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, social-democraţii şi-au nominalizat alţi 33 de candidaţi de primari pentru municipiul Câmpia Turzii şi alte 32 de comune. Dintre aceştia, 15 sunt primari aflaţi în funcţie. Lipsesc doi dintre actualii primari PSD: Costan Morar, din Dej, aflat în conflict cu liderul PSD Dej, Cornel Itu, şi suspendat din partid, şi Petru Toadere, din Călăţele, condamnat (dar a făcut apel) la închisoare pentru trafic de influenţă. Problemele apar la desemnarea de candidaţi în comunele în care social-democraţii nu deţin funcţia în acest moment. Deşi protocolul USL nu impune acest lucru, după modificarea legii alegerilor locale şi reducerea la un singur tur a scrutinului pentru funcţia de primar, liderii celor trei partide componente (PSD, PNL şi PC) au decis să meargă cu candidaţi unici şi chiar liste comune de consilieri în toate localităţile judeţului. "N-am avut o discuţie finală, dar, de principiu, am convenit că fiecare partid îşi va păstra primarii în funcţie, apoi, acolo unde nu avem niciunul primar, va conta cine are viceprimarul, iar unde nu avem nici viceprimar, vom vedea ce candidaţi avem şi îi vom alege pe cei mai valoroşi", a prezentat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, înţelegerea stabilită la Cluj.

Nominalizările social-democraţilor nu respectă însă lucrurile convenite. Astfel, ei şi-au desemnat candidaţi în trei comune (Apahida, Cuzdrioara şi Mica) cu primari PNL în funcţie, dar şi în alte trei (Bobâlna, Floreşti şi Mănăstireni) cu viceprimari liberali. În schimb, nu şi-au anunţat deocamdată candidaţi în trei comune (Luna, Mociu şi Valea Ierii) cu primar din afara USL, dar în care viceprimarul aparţine PSD. Mai mult, după localităţile în care şi-au desemnat candidaţi, până acum social-democraţii dau impresia că încearcă să lase liberalilor competiţiile cele mai dificile. Astfel, exceptând municipiul Cluj-Napoca, în care toate cele trei partide şi-au desemnat candidaţi, din celelalte 13 localităţi în care în 2008 candidaţii PDL sau UDMR au fost aleşi din primul tur (adică cu peste 50% din voturi), PSD şi-a anunţat candidaţi doar în trei: Băişoara, Mănăstireni şi Moldoveneşti.

Liderul liberalilor clujeni, Marius Nicoară, a părut surprins de faptul că social-democraţii şi-au desemnat candidaţi în fief-uri liberale şi a dat de înţeles că PNL ar putea plăti cu aceeaşi monedă. "Nu ştiam, probabil consideră că au acolo oameni foarte valoroşi. Vom discuta, e posibil să desemnăm şi noi candidaţi în comune în care au ei primari", a spus Nicoară. El spune că nici împărţirea localităţilor "dificile" nu e finalizată. "Nu ştiu cum şi-au desemnat ei candidaţii, cum şi-au ales localităţile. Oricum, e prematur să spunem acum cum se vor împărţi candidaturile. Vom discuta să vedem unde avem fiecare oamenii cei mai buni", a conchis Nicoară. El a precizat că liberalii îşi vor definitiva lista candidaţilor la primăriile din judeţ abia în toamnă.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, neagă însă orice intenţie de a-şi crea vreun avantaj în competiţia internă din USL. "Aceste nominalizări n-au absolut nici o legătură cu colegii din PNL. S-au făcut exclusiv pe baza discuţiilor cu colegii din organizaţii şi nu ne vom opri aici, vor mai urma şi altele, dar linia se va trage doar în urma discuţiilor cu colegii din PNL şi PC, pentru că, normal, trebuie să ne maximizăm şansele şi să mergem cu cei mai buni candidaţi. N-am absolut nici o grijă, cu siguranţă vom ajunge la un consens cu partenerii noştri din USL", a declarat Lăpuşan. Totuşi, el a amintit existenţa unei înţelegeri mai vechi cu liberalii. "În 2008 s-a lăsat deschisă o portiţă la Apahida, a existat o înţelegere să-l susţinem pe Fărcaş (Ionel Fărcaş, actualul primar PNL), iar în 2012 să-l susţinem toţi pe Grigore Fati. La Cuzdrioara acum e primar PNL, şi viceprimar PDL. Ne-am pus candidat pentru că vrem să avem şi viceprimarul în USL", a explicat Lăpuşan.

Candidaţii PSD

Preşedinte Consiliul Judeţean - Cornel Itu

Candidaţi de primari

Cluj-Napoca - Alexandru Cordoş
Câmpia Turzii - Radu Hanga
Aiton - Nicolae Făgădar
Apahida - Grigore Fati
Baciu - Ioan Florin Mureşan
Băişoara - Iosif Bocan
Bobâlna - Dan Florin Pop
Căianu - Vasile Pop
Cămăraşu - Iancu Marcel Mocean
Căşeiu - Silviu Boldor
Cătina - Alexandru Bota
Chinteni - Lucia Magdalena Suciu
Ciucea - Ioan Popa
Corneşti - Dorel Julean
Cuzdrioara - Casian Rus
Dăbâca - Valer Petrindean
Fizeşu Gherlii - Virgil Mureşan
Floreşti - Liviu Hortensiu Cucu
Gilău - Dumitru Sfârlea
Iara - Marius Todor
Iclod - Emil Pîrţoc
Jichişu de Jos - Ambrozie Pop
Mănăstireni - Viorel Toşa
Mica - Tiberiu Zelencz
Mihai Viteazu - Gligor Sasu
Mintiu Gherlii - Dumitru Oltean
Moldoveneşti - Viorel Bojan
Panticeu - Aron Lungu
Pălatca - Ion Bărăian
Poieni - Ioan Dejeu
Săcuieu - Aurel Potra
Sănduleşti - Călin Fărgaciu
Tritenii de Jos - Valer Saşa
Viişoara - Ioan Roman

 

Comenteaza