PSD propune modificarea legii referendumului. PNL va ataca proiectul

PSD propune modificarea legii referendumului. PNL va ataca proiectul
Mai mulţi deputaţi PSD, printre care şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, au pus în dezbatere publică, un proiect de lege pentru modificarea legii referendumului, motivând o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea în acord a legii cu deciziile CCR.

„Propunerea legislativă are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi, nu în ultimul rând, punerea în acord a normelor referendare cu deciziile Curţii Constituţionale", se menţionează în expunerea de motive a propunerii legislative. 

În expunerea de motive se mai precizează că eforturile tot mai susţinute ale României de consolidare a statului de drept modern şi alinierea la democraţiile europene, precum şi adaptarea legislaţiei interne la reglementările comunitare vizând respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia - Codul bunelor practici în materie de referendum - impun fundamentarea soluţiilor legislative referendare, pentru o "cât mai mare predictibilitate şi eficienţă legislativă".

Iniţiatori propunerii legislative sunt deputaţii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu şi Iulian Iacomi. Propunerea legislativă modifică legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referedumului şi urmează a fi depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată.

În propunerea de lege se prevede că nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesară revizuirea Constituţiei, probleme fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea, care nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor.

De asemenea, se prevede că nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţia, drepturile omului şi preeminenţa dreptului - statului de drept).

O altă prevedere vizează faptul că referendumul pentru demiterea preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărârea Parlamentului, în condiţiile prevăzute la art. 95 din Constituţie, iar rezultatul acestuia este obligatoriu.

Propunerea legislativă stipulează, totodată, că preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ.

De asemenea, în propunerea de lege se stipulează că în cadrul referendumului populaţia poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate.

Nicolicea a precizat, marţi, că proiectul este supus dezbaterii publice şi urmează a fi depus la Senat, în circuit legislativ, după ce se vor primi puncte de vedere, ca urmare a consultării publice. Proiectul a fost prezentat de Nicolicea, într-o primă dezbatere publică.

Andronache: vom ataca la CCR proiectul PSD

Deputatul liberal Gabriel Andronache a precizat că PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului, considerând că forma actuală a legii este suficientă, el arătând că proiectul PSD conţine elemente de neconstituţionalitate, iar PNL îl va ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) dacă va fi adoptat.

PNL nu este de acord cu nicio modificare a legii referendumului. Forma actuală este suficientă pentru desfăşurarea oricărui referendum şi este în acord cu prevederile constituţionale, dar şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Propunerea legislativă a PSD adaugă la Constituţie", a spus Andronache.

De asemenea, acesta a precizat că propunerea legislativă avansată de PSD conţine elemente "vădite" de neconstituţionalitate. „Dacă o adoptaţi, ne va determina să o supunem controlului CCR", a subliniat Andronache.

Etichete
Comenteaza