PSD şi ACL Cluj se bat în plângeri penale

PSD şi ACL Cluj se bat în plângeri penale
PSD Cluj face plângere penală pentru blocarea validării lui Cristian Matei în Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

Social-democraţii clujeni au formulat o plângere penală împotriva consilierilor judeţeni Călin Tuluc (PDL) şi Ioan Petran (PNL), care, în calitate de membri în comisia de validare, au votat împotriva validării lui Cristian Matei în funcţia de consilier judeţean, blocând în acest fel procedura de validare a sa în şedinţa CJ din luna septembrie.

Deoarece în comisie votul a fost 2-2, nu s-a putut adopta un raport, iar drept urmare, validarea sa nu a mai fost supusă plenului.

"Constituţia garantează dreptul de a alege şi a fi ales. Conform avizului compartimentului de specialitate, Cristian Matei îndeplinea toate condiţiile legale pentru a fi validat ca şi consilier judeţean. Practic domnii Tuluc şi Petran i-au blocat dreptul constituţional de a fi ales, votând împotriva validării sale, deşi nu aveau niciun motiv să facă acest lucru. Drept urmare, am formulat o plângere penală împotriva celor doi pentru abuz în serviciu, care va fi depusă marţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj", a declarat Remus Lăpuşan, şeful PSD Cluj.

Reamintim că Marius Nicoară, copreşedintele ACL Cluj, a ameninţat la rândul său PSD-ul cu plângere penală pentru racolare şi tentativă de racolare a primarilor ACL, prin şantaj şi mită.

Petran, care e şi preşedinte al comisiei de validare, pare a privi demersul social-democraţilor cu maximă relaxare. "Să fie sănătoşi şi să mă dea în judecată", a fost singurul comentariu pe care l-a făcut consilierul judeţean liberal.

Jurist ca pregătire, democrat-liberalul Tuluc, susţine că plângerea penală a PSD şi-a greşit adresantul. „Au geşit persoana, decizia retragerii proiectului de hotărâre privind validarea domnului Matei a aparţinut vicepreşedintelui cu atribuţii delegate de preşedinte, el este cel care a blocat validarea. Avizul comisiei este consultativ, aşa cum sunt toate aviziile comisiilor, putea să lase proiectul la votul plenului. Legea spune că e obligatoriu ca orice proiect să treacă prin comisie, a trecut prin comisie, dar, pentru că votul a fost doi la doi, nu sa putut da un aviz, altfel spus comisia n-a propus nici aprobarea, nici respingerea validării, rămânea la latitudinea plenului, dar vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte a decis să retragă proiectul. În comisie s-a dat un vot politic, n-a fost nici un abuz, pentru că n-a împiedicat validarea supleantului. Motivele juridice ale votului meu le voi face publice după ce voi fi convocat de procurori să dau explicaţii", a comentat Tuluc.

Comenteaza