PSD şi ALDE au înregistrat însemnele alianţei pentru Cluj-Napoca, Câmpia Turzii şi Floreşti

PSD şi ALDE au înregistrat însemnele alianţei pentru Cluj-Napoca, Câmpia Turzii şi Floreşti
Organizaţiile judeţene Cluj ale PSD şi ALDE au înregistrat la biroul electoral însemnele comune sub care ar putea candida la Cluj-Napoca, Câmpia Turzii şi Floreşti.

Astfel cele două partide vor candida la Cluj-Napoca sub denumirea Alianţa electorală PSD + ALDE Clujul Unit  iar la Câmpia Turzii şi Floreşti vor candida sub denumirea Alianţa Social Liberală pentru Câmpia Turzii, respectiv Floreşti. Adică un fel de USL cu o literă schimbată, ASL.

Înregistrarea însemnelor a fost făcută chiar dacă încă negocierile dintre cele două partide nu s-au încheiat, pentru că aşa cerea legea. Cele două partide au vineri şi luni şedinţe ale conducerilor judeţene, în care urmează să aprobe protocoalele de colaborare şi listele de candidaţi.

Potrivit ultimelor negocieri, pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, ALDE va avea 3 locuri eligibile pe lista de candidaţi dintr-un total de 12 locuri de consilieri pe care îşi propun cele două partide să le obţină la alegerile din iunie.

Dacă negocierile se vor finaliza cu un protocol semnat, PSD şi ALDE vor susţine candidaţi comuni la primărie în cele trei localităţi. Cea mai spectaculoasă mişcare a celor două partide ar fi susţinerea la Cluj-Napoca a candidaturii ca şi independent a omului de afaceri Octavian Buzoianu.

În acest caz, PSD-ul va trebui să-şi retragă sprijinul anunţat deja pentru Aurelia Cristea la Cluj-Napoca.

Analiştii politici vorbesc deja despre nevoia lui Octavian Buzoianu de a avea un partid puternic în spate, pentru a conta cât de cât în competiţie. „Problema domnului Buzoianu este că are nevoie de sprijinul unor partide, altfel, aşa solitar şi tehnocrat, cum este de altfel domnia sa, îi va fi foarte greu. (...) Nu sunt suficienţi banii în campanie, ai nevoie de infrastructura pe care partidele gen PNL, PSD, UDMR, partide consolidate, o au. E vorba aici de oameni, de sedii", a declarat joi analistul politic Florin Danciu, la postul de radio Realitatea FM Cluj.

Chiar şi cu însemnele alianţei electorale înregistrate la biroul electoral, PSD şi ALDE mai au încă timp să se răzgândească şi să candideze separat, termenul limită pentru înscrierea la biroul electoral ca şi partide separate fiind data de 26 aprilie.

Interesant este că un alt partid, aliat tradiţional al PSD în ultima vreme, UNPR, nu a fost optat în această alianţă dintre PSD şi ALDE de la Cluj. Totuşi PSD şi UNPR Cluj încă negociază pentru o participare comună la localele din iunie iar preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a afirmat că aceste discuţii nu s-au finalizat şi că eventuale candidaturi ale UNPR-ului vor fi făcute pe listele social-democraţilor.

 

Comenteaza