PSD şi PNL continuă "războiul" pe drumurile judeţene

PSD şi PNL continuă
Opoziţia acuză conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj că intenţionează să taie, pe criterii politice, fonduri destinate drumurilor județene. Reacţia administraţiei judeţene: "PSD vrea circ".

Mărul discordiei îl reprezintă modificările care vor fi aduse la „programul de lucrări de întreţinere curentă şi periodică a unor drumuri judeţene din Judeţul Cluj pentru anul 2016".

PSD menţionează hotărârea nr. 180 din 22 iulie 2016, mai exact anexa 2, unde sunt prevăzute lucrări de întreținere în valoare de peste 31 de milioane de lei. Social-democraţii susţin că liderii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj vor să diminueze - pe criterii politice - această sumă.

"După ședința CJ Cluj din 22 iulie, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a trimis o scrisoare primarilor PSD prin care încerca să-i intimideze pentru ca PSD să nu facă opoziție. Având în vedere că, în cadrul CJ, Alin Tișe se bazează pe majoritatea PNL-UDMR, a trecut la aplicarea celor insinuate în scrisoare și propune pentru ședința următoare a CJ tăierea unor fonduri destinate drumurilor județene având criteriu strict culoarea politică, primarii PSD", acuză opoziţia din CJ Cluj, într-un comunicat trimis presei.

Administraţia judeţeană "dorește diminuarea cu 2.646.000 lei a fondurilor destinate întreținerii drumurilor județene, din care aproximativ 2.200.000 lei sunt fonduri destinate întreținerii drumurilor județene care fac legătură (sau tranzitează) între localități unde sunt primari ai PSD", mai susţin social-democraţii.

„Alin Tișe se încadrează perfect în tipologia baronului local obraznic. Dumnealui împarte providențial, după bunul plac, pe criteriu politic, fondurile destinate drumurilor județene. Alin Tișe îmi amintește de Kim Jong-un, dar îl asigur că nici Clujul nu este Coreea de Nord și nici primarii PSD Cluj nu pot fi intimidați sau speriați prin aceste tactici dictatoriale", a declarat Horia Nasra, președinte interimar al PSD Cluj.

Social-democraţii au prezentat şi o listă a drumurilor judeţene care pierd finanţare şi care se află, susţine PSD, în zone cu primari de stânga.

Reacţia CJ Cluj: "PSD face circ public"

CJ a reacţionat la atacul lansat de opoziţie: "PSD nu ştie să citească un referat, aşa că face circ public. Nu luăm bani de la drumurile judeţene de pe raza comunelor PSD, ci am mutat economiile făcute la drumurile la care lucrările de întreţinere au fost deja finalizate către alte drumuri judeţene, drumuri judeţene care deja au fost cuprinse în hotărârea de CJ votată şi adoptată şi de către consilierii judeţeni PSD. Practic, am suplimentat niște sume care s-au dovedit a fi insuficiente pe drumurile deja decise. Dacă PSD vrea circ, majoritatea PNL nu vrea circ, motiv pentru care am dorit corecta informare a opiniei publice", a transmis biroul de presă al CJ Cluj.

Ce scrie în proiectul de hotărâre

În referatul deaprobare care însoţeşte proiectul de hotărâre contestat de PSD se menţionează că "la anexa 2 din hotărârea CJ Cluj nr. 68/2016 au fost menţionate drumurile judeţene cu valorile şi categoriile de lucrări de întreţinere. Aceste categorii de lucrari au fost stabilite în funcţie de starea drumurilor judeţene, de lucrările de întreţinere care au fost începute în anul anterior şi este necesar a fi achitate, continuate si finalizate".

"În urma finalizării execuției lucrărilor de întreținere curentă și periodică pe anumite sectoare și a decontării, au rezultat sume de bani rămase faţă de contractele subsecvente încheiate. De asemenea, pe anumite sectoare de drumuri județene au fost identificate categorii de lucrări care nu pot fi executate, iar în urma evaluarii acestora au rezultat, de asemenea, sume care pot fi mutate la alte poziții. Cu aceste sume au fost diminuate pozițiile inițiale și suplimentate alte poziții care aveau nevoie de sume în vederea finalizării întregului tronson", se explică în referat.

Acestea ar fi şi motivele care "impun modificarea hotărârii CJ Cluj nr. 68/2016 privind aprobarea Programului de lucrărilor de modernizare şi reabilitare şi a Programului de lucrări de întreţinere curentă şi periodică a unor drumuri judeţene din Judeţul Cluj pentru anul 2016, cu modificările ulterioare, respectiv modificarea anexei 2", se mai aratăîn documentul citat.

Comenteaza