Putin: Acordul cu Iranul este un "progres", dar reprezintă doar un "prim pas"

Putin: Acordul cu Iranul este un
Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat că acordul internaţional semnat la Geneva în dosarul nuclear iranian este un "progres", dar reprezintă doar un "prima pas" pe un drum lung şi dificil, relatează AFP.

"Subliniez că s-a înregistrat un progres, dar (este) doar un prim pas pe un drum lung şi dificil", a declarat Putin, citat într-un comunicat emis de Kremlin.

"În cooperare cu partenerii noştri, suntem pregătiţi să continuăm să căutăm cu răbdare o soluţie reciproc acceptabilă care să garanteze (atât) dreptul inalienabil al Iranului de a dezvolta un program nuclear paşnic sub controlul AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), (cât) şi securitatea tuturor ţărilor din Orientul Mijlociu, inclusiv a Israelului", a adăugat el.

"Negocierile cu privire la reglementarea situaţiei programului nuclear iranian au permis apropierea de deznodământul uneia dintre cele mai dificile probleme din politica mondială", a apreciat Putin.

După negocieri dure, Grupul 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germania) şi Iranul au anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică că au ajuns la un acord conform căruia Republica islamică acceptă să-şi limiteze programul nuclear în schimbul relaxării unor sancţiuni economice, deschizând calea unei noi perioade de negocieri, de fond, timp de şase luni.

Anterior, duminică, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a participat la negocieri la Geneva, şi-a exprimat satisfacţia faţă de încheierea acordului.

"Nu există perdanţi, toată lumea câştigă", a declarat el, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Acest acord deschide calea unor inspecţii mai aprofundate asupra programului nuclear iranian din partea AIEA, sporeşte încrederea în Orientul Mijlociu şi diminuează temeri cu privire la o proliferare nucleară, adăuga Lavrov.

"De-acum va fi foarte dificil să fie ocolite datele colectate de AIEA. Suntem convinşi că Iranul va coopera cu bună credinţă cu Agenţia" ONU, sublinia el.

 

Etichete
Comenteaza