Radu Moisin îi scoate la tablă pe Voiculescu şi Năsui. "Extemporal" cu zece întrebări pentru miniştrii Sănătăţii şi Economiei

Radu Moisin îi scoate la tablă pe Voiculescu şi Năsui. "Extemporal" cu zece întrebări pentru miniştrii Sănătăţii şi Economiei
| Foto: facebook.com/RaduMarinMoisin

Deputatul liberal i-a luat la întrebări pe cei doi miniştri în legătură cu modul în care au fost revocaţi, respectiv numiţi în funcție managerii de spitale în plină criză sanitară, dar şi cu măștile de protecție sanitară neconforme de pe piață.

Deputatul Radu Moisin vrea să afle de la ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cum şi pe ce criterii au fost schimbaţi managerii de spital.

"Din informaţiile publicate în presa locală din judeţul Cluj, aţi decis revocarea din funcţie a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, domnul Petru Şuşcă. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii, nu am putut identifica alte cazuri de manageri de spitale revocaţi de la preluarea mandatului dvs", susţine deputatul, care i-a adresat ministrului şapte întrebări:

1. Care sunt managerii de spitale revocaţi din funcţie de la preluarea mandatului dvs. de Ministru?

2. Care sunt criteriile concrete de revocare a managerilor de spitale, ţinând cont de faptul că fiecare act administrativ individual trebuie motivat nu doar în drept, ci şi în fapt, conform jurisprudenţei constante a instanţelor române, precum şi a prevederilor adoptate de organismele Consiliului Europei, dar şi cele ale Uniunii Europene (îndeosebi prin Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene)?

3. Cine sunt membrii Consiliilor de Administraţie ale spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii revocaţi din funcţie şi care au fost criteriile concrete, obiective şi cuantificabile pentru revocarea acestora?

4. Cine sunt membrii Consiliilor de Administraţie ale spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii numiţi de către dvs. în funcţie şi care au fost criteriile concrete, obiective şi cuantificabile privind numirea acestora?

5. Ce legătură au măsurile mai sus menţionate cu angajamentul pe care vi l-aţi luat în Programul de Guvernare, votat de Parlamentul României: stabilirea unui roadmap pentru depolitizarea și (re)profesionalizarea managementului de spital și a instituțiilor din sănătate (pagina 168)?

6. Aţi finalizat roadmapul mai sus menţionat din data de 23.12.2020, data preluării mandatului, în doar 12 zile, până la primele măsuri luate privind managementul spitalelor? În caz afirmativ, vă rog să îmi puneţi la dispoziţie acest roadmap.

7. Pentru a demonstra transparenţă în activitate, luaţi în calcul să publicaţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii toate actele cu caracter administrativ individual sau este necesar ca Parlamentul să vă oblige în acest sens prin lege?

"Solicit ca răspunsul dvs. să acopere perioada de la începutul mandatului dvs. până la data semnării de către dvs. a răspunsului adresat mie", i-a mai transmis deputatul Moisin ministrului Voiculescu.

Moisin către Năsui: "Peste jumătate din măştile de protecţie sanitară vândute în România sunt neconforme"

De la Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, deputatul clujean vrea să afle ce au făcut autorităţile pentru a elimina de pe piaţă măştile de protecţie neconforme.

"Din informaţiile publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, instituţie pe care o coordonaţi, dar şi în presa locală şi naţională, peste jumătate din măştile de protecţie sanitară vândute în România sunt neconforme (!)", susţine parlamentarul în documentul trimis pe adresa ministerului Economiei, care va trebui să răspundă la următoarele întrebări:

1. Care sunt măsurile concrete, efective şi eficiente adoptate de Ministerul condus de către dvs. şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru ca măştile neconforme să nu mai fie disponibile pe piaţa din România? Vă precizez că nu aştept să îmi comunicaţi informaţii legate de amenzi, ci date concrete legate de confiscarea produselor neconforme, suspendarea activităţii agenţilor ecomomici care pun în pericol sănătatea populaţiei, închiderea activităţii acestor agenţi economici şi, mai ales, aplicarea de sigilii conform O.G. nr. 21/1992.

2. În cazul în care ANPC a dispus măsuri complementare conform O.G. nr. 21/1992 şi a instituit sigiliile aferente, au existat cazuri de nerespectare a măsurilor dispuse? În caz afirmativ, aţi sesizat unităţile de Parchet competente?

3. Ministerul condus de către dvs. sau ANPC a sesizat unităţile de Parchet competente în cazul măştilor de protecţie sanitară neconforme? În caz afirmativ, care sunt unităţile de Parchet sesizate, în ce speţe şi sub aspectul căror infracţiuni săvârşite?

Reamintim că fostul ministru al Economiei din Guvernul Orban, Virgil Popescu, preciza în luna noiembrie 2020 că măștile de import aflate pe piață nu protejează împotriva Covid-19 și au o calitate îndoielnică și recomandă oamenilor să achiziționeze produse românești. 

"Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie - hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori - nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia", a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Comenteaza