Răfuiala Boc - Palatul Victoria: "Guvernul nu deține monopolul adevărului"

Răfuiala Boc - Palatul Victoria: "Guvernul nu deține monopolul adevărului"

Liderul Asociației Municipiilor din România (AMR), Emil Boc (PNL), susține că miniștri sau funcționari de la guvern l-au dezinformat pe noul premier, Florin Cîțu.

Președintele AMR a declarat, la Antena 3, că premierul Florin Cîțu nu are nicio vină în scandalului iscat de intenția guvernului de a da o ordonanță de urgență (OUG) fără consultarea primarilor pentru amânarea acordării indemnizației pentru limită de vârstă în cazul aleșilor locali.

AMR a acuzat guvernul că și-a însușit rapid „practicile nesănătoase" ale guvernelor anterioare prin neconsultarea asociației în legătură cu amânarea pentru 1 ianuarie 2022 a acordării indemnizației pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, prevedere dintr-un proiect elaborat de executiv și care ar urma să fie adoptat miercuri.

„Fac o precizare: sunt primari ai tuturor partidelor în AMR. Este un punct de vedere instituțional, de principiu, nu politic. Relația noastră cu guvernul Ludovic Orban și cu ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a fost foarte bună. A fost primul executiv din ultimii cinci ani care a acordat municipalităților, prin lege, cota de 60% din impozitul pe venitul global.

Noi spunem și lucrurile bune care s-au întâmplat și le apreciem. Dar Codul Administrativ spune că este obligatorie consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale atunci când se iau decizii referitoare la aceasta. Cum îți așterni așa dormi, dacă de la început nu stabilim regulile jocului.

Eu sunt convins că premierul nu are nicio vină, nu știa articolul din Codul Administrativ, dar sunt oameni care aveau obligația, fie funcționari, fie miniștri, să-l informeze. Guvernul nu deține monopolul adevărului, nu-l deține nimeni, doar prin consultare și dialog se poate ajunge la cea mai bună soluție. Nu este un moft al primarilor, este o obligație legală a guvernului să-i consulte”, a declarat Emil Boc.

Comenteaza