Advertorial Raport de activitate parlamentară după doi ani de mandat: Deputat de Cluj, Sorin-Dan Moldovan

Raport de activitate parlamentară după doi ani de mandat: Deputat de Cluj, Sorin-Dan Moldovan

Au trecut deja doi ani de când am preluat mandatul de deputat și este datoria mea să vă prezint un raport de activitate, deoarece consider că transparența este principiul care trebuie să guverneze activitatea unui politician.

Cetățeanul este mulțumit atunci când vede că oameni competenți lucrează în interesul său. Omul politic trebuie să fie în  slujba cetățeanului, nu invers, iar pentru mine este o onoare să îi pot reprezenta pe clujeni.
Închei această scurtă introducere cu un citat din Abraham Lincoln, al șaisprezecelea președinte al Statelor
Unite ale Americii: " Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine".

Ca și deputat pot să inițiez modificarea unei legi, să propun o lege nouă, să controlez activitatea instituţiilor statului, să depun întrebări sau interpelări şi să cer explicaţii de la diferite autorităţi, să răspund la sesizările cetăţenilor şi să încerc rezolvarea lor, fie direct, prin iniţiative legislative, fie indirect, prin dialogul cu alte instituţii.

În primii doi ani de mandat am avut 67 de luări de cuvânt la 55 de puncte din sumarele a 39 de ședințe,
am depus 200 de întrebări și interpelări către instituțiile statului și am inițiat 83 de proiecte de lege din
care 5 au fost promulgate ca legi de către Președintele României.


Am fost semnatarul a 19 moțiuni împotriva Guvernelor PSD-ALDE și a membrilor acestui guvern.
Sunt membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților și am ales să fac parte din această comisie fiindcă sunt un deputat tânăr și pot înțelege problemele tinerilor mult mai bine și mai ușor. Un alt motiv l-a reprezentat expertiza mea în domeniul tineretului și sportului, ocupând în perioada 2009-2010 funcția de director, iar mai apoi în perioada 2010-2012 funcția de Subsecretar de Stat în Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Din luna mai a anului 2018 am decis să mă implic și în cadrul Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, deoarece industria IT este foarte puternic prezentă în Județul Cluj, iar inteligența
artificială reprezintă un subiect de viitor.

În cadrul comisiilor permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului fac parte din Comisia pentru relația cu UNESCO.

Ca membru în cele trei comisii, am susținut permanent proiectele colegilor mei din Partidul Național Liberal, dar și pozițiile politice ale partidului. În Parlament fac parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Canada, dar și din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Libaneză, unde sunt Vicepreședintele grupului.

Mai fac parte și din grupul de prietenie PRO-America și împreună cu Ambasada Statelor Unite ale Americi de la București am reușit, în vara anului 2017, să îi aducem pe copiii care au participat la programul Camp Kennedy în Parlamentul României pentru a își desfășura activitatea.


În deschiderea lucrărilor le-am vorbit despre ce înseamnă să fi un membru tânăr al Parlamentului României, dar și despre um percep tinerii parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite.


În luna aprilie 2018 am solicitat audierea ministrului educației, domnul Valentin Popa, ca urmare a deciziei
de a reduce numărul de locuri bugetate pentru programele de licență, masterat și doctorat pentru un număr de opt universități.

Am depus o adresă către președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport prin care am solicitat
audierea domnului ministru, solicitare care a fost acceptată de întreaga comisie.

Raportul de activitate integral îl puteţi citi aici.

Comenteaza