Rareș Bogdan: Cancelarul de la Viena a fost foarte agresiv și le-a amintit românilor că Austria a fost un imperiu, ceea ce m-a șocat

Rareș Bogdan: Cancelarul de la Viena a fost foarte agresiv și le-a amintit românilor că Austria a fost un imperiu, ceea ce m-a șocat
| Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul Rareș Bogdan a dezvăluit detalii despre cum s-a desfășurat întâlnirea cu cancelarul austriac Karl Nehammer pe tema aderării României la Spațiul Schengen.

Bogdan a declarat că liderul de la Viena a fost foarte tensionat în cursul întâlnirii și chiar a amintit în discuție faptul că Austria a fost un imperiu.

„Cancelarul a fost foarte agresiv. A vorbit de cei 75.000 de migranți ilegali și a făcut referire la faptul că una dintre cele 2 rute e pe teritoriul României. A contestat cifrele Frontex”, a spus Rareș Bogdan la Digi24.

Europarlamentarul a mai spus că Nehammer a propus un calendar pentru o decizie în privința României și Bulgariei la Spațiul Schengen în luna martie. „Sunt multe presiuni pe el. A intrat încordat, agresiv. Parcă vorbea în piață publică. A zis că nu e vorba de retorică electorală, dar sunt alegeri în Austria”, a spus Rareș Bogdan.

Acesta spune că e optimist în privința votului din Consiliul JAI și că oficialul austriac „probabil va căuta o formulă să iasă din declarațiile radicale cu fața curată. Nu știu ce formulă vor găsi”.

„A fost destul de șocat de primirea grupului PPE, care e în general destul de prietenos. A fost încolțit. A avut un șoc când i-am zis să aibă grijă cu sentimentul care se poate crea într-o țară profund proeuropeană și să nu creeze euroscepticism acolo unde nu există.

A zis că și el știe istorie și că se bucură că știu istorie și că Austria a fost imperiu, ceea ce m-a șocat. Într-o discuție normală nu amintești de o chestiune de acum 120 de ani. I-am spus că nu e cazul să ne întoarcem și că e bine să privim lucrurile care ne apropie”, a mai spus Rareș Bogdan.

Comenteaza