Rareș Bogdan, după primul tur al alegerilor legislative din Hexagon: „Franța Extremelor a vorbit”

Rareș Bogdan, după primul tur al alegerilor legislative din Hexagon: „Franța Extremelor a vorbit”

Primul tur al alegerilor legislative din Franţa s-a încheiat cu un rezultat extrem de strâns, blocul de stânga şi coaliţia lui Macron având rezultate apropiate.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a vorbit despre rezultatul primului tur al alegerilor, dar a remarcat și absenteismul francezilor de la vot pe care îl consideră un semnal de alarmă.

„Franța extremelor a vorbit! Primul tur al alegerilor legislative din Franța a fost câștigat, conform estimărilor, de alianța stângii extremiste constituită în jurul partidului lui Melenchon, cu 26,2%, o formațiune socialisto-marxisto-comunistă de un radicalism atroce. Pe locul 2, alianța președintelui Macron, adică partidul Ensemble și aliații săi, cu 25,8%, mai puțin cu 4 procente decât era estimat.

Pe locul 3, Frontul Național al lui Marine le Pen, cu 19,1%. Les Républicains, istoricul partid conservator de dreapta al lui de Gaulle, obține un nesperat 11,1%, aproape de 3 ori mai mult decât la alegerile prezidențiale din urmă cu aproape 3 luni. Verzii, aliați în blocul stângii, NUPES, au obținut multe voturi în sudul Franței, mai ales în Marsilia, unde au primar.

Se anunță o bătălie pe viață si pe moarte în turul 2 al legislativelor, bătălia fiind pentru 289 de mandate care asigură majoritatea în constituanta franceză. Macron și partidul său pot obține 310 mandate, sau între 260 si 270, având astfel nevoie, pentru majoritate, de partidul de dreapta, Les Républicains. Dacă Franța și Europa au noroc, partidul principal de Opozitie va fi cel al lui Melenchon, deci Alianța stângii radicale nu va castiga peste saptamana suficiente mandate sa poata constitui majoritatea in Adunarea Nationala.

Trebuie știut că în Franța, principalul partid de opoziție are un rol mult mai mare decât în restul democrațiilor reprezentative din UE, rol conferit de Constituție. Foarte probabil, după al doilea tur, în urma alianței cu Macron, partidul de dreapta Les Républicains va deveni a treia forță politică a Franței, ca număr de mandate.

Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului Franței, are 577 de membri, care sunt aleși pe 5 ani în circumscripții de un singur loc, prin vot majoritar uninominal cu două tururi. În primul tur e ales candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate, dacă reprezintă cel puțin 25% din alegătorii înscriși pe liste.

Dacă această majoritate nu e obținută de niciun candidat, se organizează al doilea tur, pentru toți candidații care au strâns nr. de voturi care depășesc proporția de 12,5% dintre înscriși. În situația în care sunt mai puțin de 2 candidați care îndeplinesc această condiție, sunt considerați calificați primii doi. Pe 19 iunie, la al doilea tur, va fi declarat câștigător primul clasat, indiferent de procent.

Este dureros pentru una dintre cele mai vechi democrații funcționale din Europa ca electoratul să opteze pentru partide extremiste. Asta arată criza fără precedent a sistemului politic francez. Le Pen joacă singură, iar reglajul poate veni datorită unui sistem politic foarte bine pus la punct, la turul al doilea, pe 19 iunie, când practic este de asteptat ca cele două forțe de extremă dreaptă și stângă să nu reușească să scoată scorurile de azi.

De remarcat absenteismul masiv, ceea ce ar trebui să pună serios pe gânduri orice om politic responsabil”, a afirmat europarlamentarul liberal.

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!

Comenteaza