Rareș Bogdan, poziție fermă în Parlamentul European: "România nu susține Europa cu două viteze"

Rareș Bogdan, poziție fermă în Parlamentul European: "România nu susține Europa cu două viteze"
| Foto: European Parliament Media Center

Eurodeputatul PNL, Rareș Bogdan, a declarat, miercuri, în Plenul Parlamentului European, că România respinge criteriul pur matematic folosit în cazul proiectului de buget al UE propus de Finlanda, care ar duce la o adâncire a decalajelor între Est și Vest.

Rareș Bogdan a subliniat în cadrul unei dezbateri cu președintele Consiliului European și cu președintele Comisiei Europene că ”proiectul de buget nu este expresia unei viziuni” și că ”actualele reduceri propuse pentru coeziune și politica agricolă comună nu pot fi susținute de statele din estul Europei”.

”România respinge criteriul pur matematic folosit de președinția finlandeză pentru construirea bugetului Uniunii Europene. Considerăm că proiectul de buget nu este expresia unei viziuni. Dacă operăm cu logica tăierilor, fără să ținem cont de nevoile tuturor statelor membre, adâncim decalajele economice dintre Est și Vest, deci golim de conținut conceptul de coeziune. Propunerile privind transferurile între fonduri anulează orice flexibilitate și sporesc birocrația. De aceea, actualele reduceri propuse pentru coeziune și pentru politica agricolă comună nu pot fi susținute de statele din estul Europei. România nu susține Europa cu două viteze. Europa are o singură viteză. Susținem ideea atingerii neutralității climatice până în 2050, însă vorbim de un obiectiv ambițios, dar complicat în același timp, care necesită soluții adaptate condițiilor naționale, existând diferențe majore între viața cetățenilor europeni în funcție de state”, a spus Rareș Bogdan, în Plenul Parlamentului European.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România nu va agrea sub nicio formă propunerea Finlandei pentru bugetul UE, motivând că banii alocați pentru coeziune și pentru agricultură sunt prea puțini.

„Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză, nouă nu ne convine din niciun punct de vedere și se pare că nu suntem singurii. Propunerea nu ne satisface absolut deloc, lipsesc chestiuni esențiale, de exemplu flexibilitatea între fonduri. Banii alocați pentru coeziune sunt prea puțini, pentru politica agricolă comună, împărțirea banilor și condiționalitățile, de asemenea, nu ne satisfac. Știți că politica agricolă și coeziunea sunt extrem de importante pentru noi”, a declarat președintele Klaus Iohannis. 

Comenteaza