Rareș Bogdan: „Venim cu un premier exclusiv PNL. Poate fi și Emil Boc”

Rareș Bogdan: „Venim cu un premier exclusiv PNL. Poate fi și Emil Boc”

Prim-vicepreşedintele PNL a declarat, joi, că liberalii doresc „exclusiv” un premier din acest partid şi a ținut să precizeze că nu va fi blocată constituirea guvernului într-un nume.

Europarlamentarul clujean a subliniat că nu se pune problema unui sistem de rotație a viitorului premier.

„PNL a intrat în aceste negocieri după o şedinţă destul de furtunoasă în cadrul BPN. (…) Cert este că nu avem în momentul acesta mandat să discutăm rotativa, adică să discutăm modelul israelian sau al instituţiilor europene, al Parlamentului European şi al Comitetului Regiunilor, care implică, practic, la doi ani şi jumătate în cazul Parlamentului European, rotativa, respectiv în cazul S&D, PPE; sau în cazul noii puteri de la Tel Aviv, rotativa în cazul premierului. Nu se pune problema asta. PNL nu a intrat în aceste negocieri cu mandat BPN pentru a accepta rotativa. Venim cu premier exclusiv PNL”, a declarat Rareş Bogdan la Palatul Parlamentului, potrivit flux24.ro.

Liderul PNL a fost întrebat dacă liberalii nu renunţă la nominalizarea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier.

„Florin Cîţu este preşedintele PNL şi, conform hotărârilor Consiliului, este propunerea de premier, dar nu vom bloca constituirea unui guvern pentru România într-un nume. PNL ia în calcul orice scenariu în cazul în care nu va avea prima dată premierul. De asemenea, acesta trebuie să fie exclusiv membru al PNL. Nu poate să fie independent.

Eu am şi anunţat în cadrul negocierilor că în cazul în care va fi un independent, eu mă voi opune şi am suficientă influenţă în BPN să blochez această chestiune. (…) Nicolae Ciucă poate fi un nume, dar nu noi alegem asta, ci preşedintele României. Vom discuta în cadrul PNL şi vom merge cu o soluţie după ce vom sta de vorbă şi cu eventualii noştri parteneri de guvernare.

Dacă domnul preşedinte al României consideră că Nicolae Ciucă poate fi o soluţie, poate fi şi Nicolae Ciucă. Nu se rupe partidul nici dacă e Bode, nici dacă e Flutur, nici dacă e Iulian Dumitrescu, nici dacă e Rareş Bogdan, nici dacă e Emil Boc, nici dacă e Florin Cîţu, nici dacă e Dan Motreanu. Oricine dintre aceştia pot fi şi nu se rupe partidul. Nu poate fi Ludovic Orban”, a afirmat Bogdan.

Trei preşedinţi de filială, a susţinut acesta, l-au anunţat că se vor opune modelului de rotaţie a premierilor şi că acceptă doar premier de la PNL, reînceperea discuţiilor cu USR sau să fie în Opoziţie.

„Chestiunea unui premier PSD acum, primul premier, este exclusă în cadrul PNL. Nu va trece o astfel de propunere prin BPN. De asemenea, chestiunea unui premier prin UDMR nu se pune problema. PNL merge pe ideea unui premier liberal care să fie acceptat atât de PNL, cât şi de către eventualii noştri colegi de coaliţie, dar mai ales să fie propunerea făcută de preşedintele României, care are apanajul constituţional”, a adăugat europarlamentarul.

Poza noua 07.08.2018

Comenteaza