Război total putere-opoziţie. Cerere de invalidare a mandatului unui deputat de Cluj, depusă la Parlament

Război total putere-opoziţie. Cerere de invalidare a mandatului unui deputat de Cluj, depusă la Parlament
În plin scandal al modificării Legii privind integritatea, un deputat al opoziţiei cere încetarea mandatului mai multor parlamentari, printre care se află şi un deputat de Cluj.

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole o modificare a legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, prin care practic, nu vor mai avea efect anumite interdicţii date unor parlamentari ai PSD şi ALDE de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în perioada 2007-2013, de această prevedere urmând să beneficieze şi deputatul ALDE de Cluj Steluţa Cătăniciu.

Reprezentanţii partidelor de opoziţie au criticat vehement această modificare a legii privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. "Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat o modificare a legii privind integritatea în funcții publice și a legii privind ANI prin care a declarat "încetate de drept" unele interdicții aplicate deputaților și senatorilor în perioada 2007-2013.

Această decizie desființează, în fapt, mai multe rapoarte ale ANI. Practic, s-a adoptat un articol apt de "spălarea în masă" a unor deputați și senatori pentru care ANI a făcut rapoarte. Într-o astfel de situație se află și unii parlamentari actuali, cum ar fi Steluța Cătăniciu (ALDE). Textul încalcă flagrant MCV și interesele României", a scris, pe Facebook, deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei.

Un alt deputat al opoziţiei, Adrian Claudiu Prisnel (USR), a solicitat Parlamentului României să invalideze mandatele acelor parlamentari pe care PSD şi ALDE tocmai vor să îi scape de sancţiuni prin modificarea legii 176/2010. "Am cerut conducerii Parlamentului să invalideze mandatele a cinci deputați și senatori care le dețin ilegal pentru că au fost condamnați definitiv pentru incompatibilitate și conflict de interese.

PSD și ALDE îi acoperă și refuză să aplice legea care le interzice să exercite funcția de parlamentar pentru trei ani. Mai grav, Florin Iordache și PSD au forțat azi în plen votarea unei legi prin care șterg hotărâri definitive ale instanțelor de judecată, ca să-i scape. Este un abuz și un precedent care face de rușine Parlamentul.

Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au adus astfel Parlamentul într-o situație gravă de ilegalitate și neconstituționalitate", a afirmat deputatul USR Adrian Prisnel, care a şi postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu cei cinci parlamentari în cauză, printre care se află şi deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu (foto).

Reamintim că la începutul lunii martie 2017, ANI a cerut conducerii Camerei Deputaţilor vacantarea posturilor de parlamentari a doi aleşi, unul dintre aceştia fiind Cătăniciu, după ce justiţia a confirmat definitiv că aceasta s-a aflat în conflict de interese pe când era consilier local municipal la Cluj-Napoca.

Până acum, Camera Deputaţilor nu a dat niciun răspuns cererii ANI. De altfel, ANI a luat atitudine şi acum când se discută modificarea legii 176/2010 şi s-a pronunţat categoric împotriva acestor modificări, aducând mai multe argumente în susţinerea acestei poziţii.

"Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților prevede faptul că destituirea din funcție a persoanelor față de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcția ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din legea nr. 176/2010).

Astfel, soluția preconizatã de această modificare legislativă va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancțiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților, astfel:

- Funcționarul sau demnitarul va putea ocupa aceeași funcție care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum și orice altă funcție, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicțiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivității deciziilor Curții Constituționale și a legii civile

- Se instituie posibilitatea de rotire în funcțiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităților sau al conflictului de interese, contrar dispozițiilor Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014", a transmis ANI.

Votul final în Camera Deputaţilor pe această modificare a legii privind integritatea în funcții publice urmează să fie dat în aceste zile.

Comenteaza