Reacţia ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, la declaraţia lui Klaus Iohannis

Reacţia ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, la declaraţia lui Klaus Iohannis

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a reacţionat la declaraţia făcută miercuri de preşedintele Klaus Iohannis după respingerea de către Senat a propunerii legislative privind autonomia Ţinutului Secuiesc, cerându-i şefului statului român să arate ''mai mult respect pentru maghiari''.

Într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook, şeful diplomaţiei ungare afirmă interesul Ungariei de a avea o relaţie bună cu România, dar declaraţii făcute în ultimele zile de reprezentanţi ai statului român îngreunează acest lucru, referindu-se în mod specific la preşedintele Klaus Iohannis.

''Interesul nostru este să avem a relaţie bună cu România, pentru că suntem parteneri economici importanţi. Totodată şi interesul maghiarilor din România, din Ţinutul Secuiesc, este ca relaţia dintre cele două ţări să fie una normală. Din păcate însă în ultimele zile reprezentanţii statului român au făcut nişte declaraţii care îngreunează menţinerea unei relaţii de bună vecinătate, iar astăzi preşedintele României a făcut o declaraţie de-a dreptul necivilizată, care poate instiga la ură. Domnul preşedinte Iohannis ar trebui să fie conştient de faptul că marea majoritate a maghiarilor din România, din Ţinutul Secuiesc, l-a votat pe el la alegerile prezidenţiale din România, acest lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea. De aceea rugămintea, mesajul şi apelul nostru către preşedintele României este unul simplu: mai mult respect pentru maghiari!'', spune Szijjarto în mesajul video.

Preşedintele Klaus Iohannis a luat act miercuri de respingerea de către Senat a propunerii legislative privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi atrage atenţia că astfel de iniţiative nu ar trebui să se mai regăsească vreodată în Parlament.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea Senatului, în calitate de for decizional, referitoare la respingerea propunerii legislative privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc. (...) Preşedintele României atrage atenţia că promovarea unor astfel de propuneri legislative face rău în primul rând comunităţii maghiare şi creează tensiuni artificiale în interiorul societăţii, care riscă să escaladeze. Astfel de iniţiative legislative, care sfidează ordinea constituţională, nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului României!", arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, "în absenţa unei intervenţii ferme" a preşedintelui Klaus Iohannis, care "să atragă atenţia asupra gravităţii acestui demers primejdios şi toxic pentru stabilitatea democraţiei româneşti, Senatul nu ar fi votat astăzi de urgenţă împotrivă, cu o largă majoritate, proiectul neconstituţional şi extrem de periculos, adoptat tacit în Camera Deputaţilor, cu complicitatea iresponsabilă a PSD".

Proiectul privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc prevedea ca acesta (judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş) să devină regiune autonomă cu personalitate juridică, în cadrul statului român. Propunerea legislativă trecuse iniţial de Camera Deputaţilor, prin adoptare tacită, în forma depusă de iniţiatori - deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan.

Comenteaza