Referendum la Cluj pentru denumirea judeţului

Referendum la Cluj pentru denumirea judeţului
Opoziţia PSD-PNL intenţionează să demareze un referendum judeţean în care să consulte populaţia dacă e de acord cu desfiinţarea judeţului pe modelul Băsescu.

USL Cluj vrea un referendum local pentru consultarea cetăţenilor cu privire la intenţia desfiinţării judeţelor. Premierul susţine că va fi la latitudinea viitoarelor judeţe să îşi aleagă denumirea. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj consideră demersul USL drept unul populist.

USL Cluj propune ca întrebarea de pe buletinul de vot să fie "Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?", arată preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară. El spune că forma întrebării a fost decisă "în urma discuţiilor avute în Uniunea Social Liberală".

"La nivelul judeţului Cluj, consilierii noştri, împreună cu cei ai PNL, vor iniţia în cel mai scurt timp procedurile legale pentru organizarea de îndată a referendumurilor locale. Modificarea brutală, propusă de Băsescu, va aduce costuri imense pentru cetăţean, va bulversa aparatul de stat, va periclita relansarea economică şi va aduce blocaje în relaţia cu UE. Este nu doar moral şi democratic, ci şi obligatoriu din punct de vedere legal ca populaţia să fie consultată în legătură cu aceste schimbări", a explicat Lăpuşan. Nicoară adaugă că un astfel de proiect "trebuie să aibă susţinerea majorităţii clasei politice şi a societăţii civile, iar scopul demersului trebuie să fie întărirea şi eficientizarea statului şi îmbunătăţirea vieţii prin descentralizarea şi aducerea deciziei cât mai aproape de comunităţi". "Este inadmisibil să schimbi modul în care o populaţie şi un teritoriu sunt organizate, fără să consulţi populaţia respectivă", a conchis Nicoară.

Premierul Emil Boc a declarat că fiecare dintre viitoarele regiuni ale României îşi va putea alege numele în primele şase luni de la reorganizarea administrativ-teritorială. "Ne-am gândit să vă dăm un pic de bătaie de cap suplimentară. La început, comasarea judeţelor să se facă pe denumirea actuală a regiunii, lăsând după aceea judeţului nou creat să-şi stabilească denumirea aşa cum apreciază cel mai bine. E una dintre variantele de lucru", a spus prim-ministrul Boc. Într-una dintre variantele de lucru ale PDL, susţineau surse democrat-liberale citate de Hotnews, Clujul ar urma să fie capitala regiunii Crişana, formată din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare, Sălaj, Maramureş şi Cluj.

Liderul consiliului judeţean, Alin Tişe, susţine că demersul USL este unul "politicianist, ce are ca scop abaterea atenţiei de la alte probleme şi să adune puncte electorale". "În primul rând, modul în care e formulată întrebarea arată că este un scop politico-electoral: nu poţi întreba populaţia decât despre ceva ce o priveşte, nu despre ceva ce vizează o poziţie a preşedintelui. Apoi, ar trebui să fim preocupaţi să aducem ceva în plus judeţului, şi nu să cheltuim banul public pentru tot felul de referendumuri locale pentru probleme care, oricum, se vor decide prin lege naţională. În al treilea rând, nu sunt foarte convins că USL chiar vrea să aplice ceea ce decide populaţia prin referendum, având în vedere că acum se opune la ceea ce au decis 6 milioane de oameni: parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Cum se stabileşte referendumul

Conform articolului 13 din Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, "Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz, organizarea referendumului este obligatorie". De asemenea, "problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean".

 

 

Comenteaza