Remus Lăpușan: Educația copiilor este sacrificată în timp ce liberalii și Iohannis se gândesc exclusiv la parlamentare!

Remus Lăpușan: Educația copiilor este sacrificată în timp ce liberalii și Iohannis se gândesc exclusiv la parlamentare!

Liderul PRO România Cluj, candidat la Camera Deputaţilor, a criticat, într-un interviu, modul în care autorităţile locale şi naţionale au gestionat situaţia epidemiologică de la Cluj, afirmând că " simptomele economice nu vor întârzia să apară din 2021 încolo, în județul nostru, având în vedere lipsa de soluții specifice particularităților Clujului".

Reporter: Domnule Remus Lăpușan, în ultimele zile județul Cluj s-a aflat în topul incidenței infectărilor cu coronavirus. De ce am ajuns în această situație?

Remus Lăpușan: Ne-am obișnuit ca județul Cluj să fie în general, în multe domenii, pe primele locuri în țară, la învățământul superior, la expertiza cadrelor medicale, diversitatea culturală, calitatea vieții și până la fotbal, un centru universitar care în ultimii zece - cincisprezece ani a atras tot ce a fost mai bun și a creat premisele unei competiții, este adevărat inegală, dacă o raportăm la populație, cu Bucureștiul.

Astăzi, din păcate, suntem tot pe primele locuri, în topul incidenței infectărilor cu coronavirus alături de București, pentru că autoritățile centrale și județene nu au înțeles că județele care găzduiesc mari centre universitare, cum este cazul Clujului, Timișului sau Iașiului au nevoie de o optică particularizată chiar și în situații de pandemie. Gândiți-vă că mobilitatea populației în centrele universitare este mai mare, numărul de tineri, care după cum știm se acomodează mai lent cu restricțiile impuse, este mai mare. Evenimentele au alt ritm, mai activ, mai alert, mai vioi, mediul privat are altă dezvoltare, la fel și HoReCa care astăzi este realmente la terapie intensivă. Pe lângă numărul mare de infectați, mai multe industrii locale sunt grav afectate. Nu în ultimul rând, să nu uităm, Clujul este un nod rutier, feroviar și aerian iar după cum știm cu toții virusul nu așteaptă la vamă.

Mai țineți minte episodul „sparanghel” din primăvară, din Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj? Vă dați seama, au bagaterizat pericolul și au tratat aeroportul din Cluj precum o autogară dintr-un orășel de 8.000 de locuitori. Totuși vorbim de capitala Transilvaniei.

Din păcate Clujul nu este asimptomatic la stângăcia administrativă, iar simptomele economice nu vor întârzia să apară din 2021 încolo, în județul nostru, având în vedere lipsa de soluții specifice particularităților Clujului.

Reporter: Spuneați că autoritățile centrale și județene nu au înțeles situaţia din județele care găzduiesc mari centre universitare. La ce vă referiți mai exact?

Remus Lăpușan: Nu am văzut nicio măsură la nivel guvernamental, nicio discuție serioasă cu reprezentanții universitățiilor, cu cei ai consorțiilor universitare. În primăvară, în multe facultăți s-au ținut cursuri online, acum în toamnă se revine la această metodă și se pare că în primăvară din nou, acest fenomen afectând direct economia Clujului și aici mă refer de la consumul direct, la piața imobiliară. Guvernul era imperios necesar să aibă un plan special pentru centrele universitare, pentru că din punct de vedere economic sunt cele mai afectate de această pandemie.

Și dacă tot discutăm de măsuri falimentare, o problemă cu care cred că ne confruntăm toți clujenii este cea legată de școli. PNL tine școlile închise, total invers față de restul Europei. Au avut toată vara la dispoziție să gândească un plan coerent de funcționare a învățământului pre-universitar dar nu au pregătit școlile pentru deschiderea în siguranță, sunt incapabili să pregătească sistemul de învățământ pentru on-line, nu au pregătit secțiile ATI și au pus în pericol sănătatea bolnavilor cronici prin lipsirea lor de acces la tratament. Haideți să spunem lucrurilor pe nume: educația copiilor este sacrificată pentru că PNL a avut o singură preocupare în vară – alegerile locale, astăzi, epidemia continuă să se extindă galopant, dar nu din cauza școlilor, însă din nou preocuparea PNL nu este legată de pandemie ci de campania electorală pentru parlamentare.

Reporter: Președintele Iohannis insistă cu alegerile parlamentare în 6 decembrie, chiar dacă mai multe țări, inclusiv Franța, au intrat într-un nou lockdown. De ce insistă Iohannis? Sunteți pregătiți de alegeri?

Remus Lăpușan: Alegerile parlamentare sunt o componentă a vieții democratice și nu cred că cineva trebuie să se ferească de această competiție. Pe de altă parte, în actualul context, de peste 6.500 de infectați depistați pe zi, nu înțeleg disperarea președintelui Iohannis care la fiecare conferință de presă, recunoaște că situația este gravă însă amintește că vrea alegeri.

Incapacitatea de a gestiona pandemia a Guvernului PNL este evidentă, prin urmare, cu cât mai repede alegeri, cu atât mai puține pierderi electorale pentru PNL și cum Klaus Iohannis în ultima perioadă este mai întâi președintele PNL și apoi al României, fiind și obsedat de ideea deținerii puterii absolute Președinte – Guvern – Parlament, își dorește cu orice preț alegeri.

Pro România este pregătit pentru aceste alegeri, suntem un laborator politic în care oameni competenți construiesc și aplică proiecte concrete pentru dezvoltare economică și din 2021 vom demonstra ce știm și putem să facem prin master planuri generale în fiecare domeniu de activitate.

Comenteaza