Advertorial Remus Lăpușan: ”Fiecare clujean trebuie să beneficieze de servicii medicale de calitate, dar și accesibile”

Remus Lăpușan: ”Fiecare clujean trebuie să beneficieze de servicii medicale de calitate, dar și accesibile”

Candidatul PRO România Cluj la președinția Consiliului Județean a vorbit despre politicile de sănătate și proiectele din domeniu.

Sănătatea este un subiect sensibil acum, în plină pandemie de coronavirus. Ce credeți că se poate face, la nivel județean, pentru îmbunătățirea situației în domeniul sănătății?

Remus Lăpușan: Sănătatea a fost un subiect sensibil dintotdeauna, nu doar acum în pandemie. Cred că este clar pentru toată lumea că sistemul sanitar trebuie reformat și modernizat. Dacă pe partea de reformă nu putem interveni direct, de la nivel județean, întrucât vorbim despre politici publice elaborate la nivel de Minister, pe partea de modernizare putem avea o contribuție semnificativă. Toată situația cu pandemia nu a făcut decât să scoată și mai mult în evidență neajunsurile sistemului.

În primul rând, trebuie să modernizăm spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean: de la repararea clădirilor, până la dotări tehnice și echipamente pentru cadrele medicale.

Aceasta cred însă că este partea cea mai ușoară. Absolut fiecare clujean trebuie să beneficieze de servicii medicale de calitate, dar și accesibile. Iar pentru asta, cred că, acolo unde se pretează, Consiliul Județean ar trebui să sprijine primăriile să înființeze clinici pentru servicii medicale ambulatorii, pentru deservirea populației din mediul rural.

În al treilea rând, depistarea la timp a unor boli poate salva vieți! În parteneriat cu spitalele clujene, dar și cu Universitatea de Medicină și Farmacie, ar trebui gândite programe de screening în rândul populației pentru boli care pot fi tratate dacă sunt descoperite în stadiu incipient.

În al patrulea rând, știm deja că este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Prin urmare, cred că sunt necesare o serie de campanii de informare și conștientizare a populației cu privire la adoptarea unui comportament și a unui stil de viață sănătos.

Ideea construirii unui spital regional de urgență trenează de câțiva ani buni. A fost subiectul a numeroase campanii electorale locale, mulți politicieni, de la mai multe partide, au promis că vor sprijini acest proiect și cu toate acestea nu avem încă nimic. Ce ne puteți spune despre asta?

Remus Lăpușan: Păi cum nu avem? Avem o construcție în paragină în capătul Mănășturului și mai avem alta pe Calea Turzii, care între timp a devenit spațiu de birouri! (zâmbește). Sigur, ideea construirii unui spital regional de urgență nu este nouă. Alin Tișe a vrut să facă Spital Regional de Urgență, încă din 2007, de pe vremea când era prefect, apoi l-a mai comunicat și în 2010, când era președinte al Consiliului Județean. Și abia anul acesta s-a lansat procedura de licitație, din partea Ministerului Sănătății, pentru că, între timp, domnul Tișe a găsit un nou proiect cu care să se laude.

Dar vreau să fac o precizare, pe care o consider importantă: sănătate nu înseamnă doar sistem medical, ci și sănătate ocupațională – s-a dezvoltat chiar un standard internațional de calitate a sănătății și securității ocupaționale – și aici mă refer mai ales la sănătate ocupațională în rândul instituțiilor din administrația publică locală, aflate în subordinea Consiliului Județean. Trebuie să adoptăm o politică pro-angajat (fie că ne referim la funcționarii publici sau la personalul contractual), astfel încât să avem un mediu de lucru care reduce la minimum riscul declanșării unor boli profesionale, inclusiv riscul declanșării unor boli pe fondul stresului. Și mă gândesc aici la igienizarea periodică a spațiilor de birouri, la depozitarea corespunzătoare a arhivelor, la achiziționarea unui mobilier corespunzător, ergonomic, la programe de reducere a stresului sau chiar la contractarea serviciilor unor psihologi, care să fie solicitați, la cerere, pentru managementul stresului la locul de muncă.

Advertorial publicat la comanda partidului PRO ROmânia Cluj
Comenteaza