REPORTAJ CU ŞTAMPILA ÎN MÂNĂ. Ziua alegerilor, într-un loc uitat de timp

REPORTAJ CU ŞTAMPILA ÎN MÂNĂ. Ziua alegerilor, într-un loc uitat de timp
Nu, n-am mers într-un loc izolat, în vreo pădure virgină sau pe crestele vreunui munte. De fapt, am descoperit acest loc în municipiul Cluj-Napoca.

În urmă cu patru ani, cu câteva zile înaintea alegerilor locale din 2012, ZIUA de CLUJ vă prezenta o stradă din municipiul Cluj-Napoca (puteţi citi materialul aici) desprinsă parcă din alt veac: Valea Fânaţelor, o stradă neasfaltată, fără apă curentă, fără gaz metan, fără iluminat public, un loc care părea a fi mai degrabă un cătun izolat, nu o stradă aparţinând capitalei Transilvaniei.

CITEŞTE ŞI: Pe strada desprinsă din alt veac, în Cluj-Napoca, oamenii n-au auzit de alegeri VIDEO

Posesori de „buletin de Cluj", ocupanţii caselor răsfirate de-a lungul acestei străzi (redenumită Giuseppe Verdi pe mai bine de jumătate din lungimea ei) habar n-au că oraşul căruia îi aparţin a fost declarat nu demult primul din România în privinţa calităţii vieţii.

E drept, acum, la patru ani de la primul "reportaj cu ştampila în mână", n-am mai întâlnit în zonă nici turme de oi la păscut, nici vaci molfăind prin iarbă şi parcă au mai răsărit câteva case (fireşte, cu etaj, că ne respectăm, nu-i aşa?). În rest, locul parcă a încremenit în timp. Spre exemplu, puţine sunt porţiunile de drum pe care poţi „să-i dai a treia" fără să rişti să ajungi apoi cu maşina direct în service.

Nea Aurel, împreună cu nea David tocmai se întorc de la vot... cu căruţa şi trag nădejde că n-au pierdut vremea de pomană.

„Apăi, după rău, da de-a fi şi puţin bine", spune primul. Colegul lui de mijloc de locomoţie, care e responsabil cu mânuitul hăţurilor, a ajuns să-şi pună speranţele în Primăria comunei Chinteni. „Apăi numa` promisiuni am primit până acum, da` nu ne-am ales cu nimic. Or zîs că or băga apă de pe Feurd, din Chinteni, da` de la primăriţa din Chinteni, nu de la ai noştri", ne explică nea David.

Puţin mai încolo, familia Borbe stă la un „pahar de vorbă" pe terasa din faţa casei. Ei încă n-au fost la vot, dar promit că vor merge. Domnul Borbe ştie de ce, în continuare, strada lor n-are acces la asfalt.

„Păi, nu pot asfalta până nu bagă utilităţile, apă, gaz", spune. „Şi trageţi nădejde să se bage în curând?", întrebăm. Omul dă din cap cu un zâmbet ironic pe faţă. „Noi tot votăm, dar nu se schimbă nimic", spune doamna Borbe. „Păi atunci de ce mai mergeţi la vot?", vine întrebarea firească. „Mergem, că-i dreptul nostru, da` nu mai tragem nici o nădejde", răspunde bărbatul.

Soţii Morovan ţin un birt ceva mai jos. S-au stabilit în zonă doar de trei ani, după ce s-au întors din Spania, de la fiica lor. Totuşi, doamna Morovan se mândreşte că e născută chiar „pe Fânaţe".

„Ţinem de Cluj numai cu finanţele, cu impozitele, că aici trăim ca la ţară", se plânge domnul Morovan. Totuşi, are şi câteva vorbe bune pentru cei care diriguiesc Clujul. „Au mai făcut câte ceva, au mai pus piatră, au mai nivelat drumul, că vă daţi seama cum arăta după iarnă şi după ploilea alea, mai vin ăia de la salubritate, dar tot ne rupem maşinile pe-aici", spune domnul Morovan.

Soţia are altă nemulţumire. „E o problemă şi cu proasta creştere a oamenilor. Ăia civilizaţi strâng gunoiul în pubele şi, când vine salubritatea, îl adună, dar sunt mulţi nesimţiţi, care îl aruncă în şanţurile de canalizare de pe marginea drumului şi le înfundă. Noi le tot spunem, că am fost plecaţi şi am văzut ce civilizaţie e la alţii, dar degeaba", se plânge ea.

Vor merge la vot, dar nici ei n-au mari aşteptări. „Sperăm să bage lumină pe stradă, măcar câte un bec la două case, pentru copii, că vin pe întuneric de la şcoală", spune femeia. „Acum le-au băgat transport, vine maşina, îi duce la şcoală şi pe urmă îi aduce înapoi, dar tot ar fi bine să bage lumină pe stradă", o completează soţul.

Când aud de gaz şi apă curentă, reacţionează, ca şi când i-aş fi întrebat dacă vor merge în concediu în Hawaii. „O-ho, tare bine ar fi!" spune doamna Morovan, zâmbind cu maximă neîncredere.

Cam aşa arată ziua alegerilor pe Valea Fânaţelor, pompos numită stradă, în fond o uliţă a oraşului cu cel mai ridicat nivel al calităţii vieţii din România.

Comenteaza