Revenirea lui Traian Băsescu “se joacă” astăzi

Revenirea lui Traian Băsescu “se joacă” astăzi
Boicotarea cvorumului sau chiar nerecunoaşterea sentinţei Curţii Constituţionale ar putea amâna din nou încheierea crizei politice.

Astăzi ar trebui să fie ziua în care să se pună punct procedurii de demitere a preşedintelui, iar Traian Băsescu să revină pe funcţie. Senatorul PNL Ioan Ghişe susţine, însă, că parlamentul ar putea decide că Băsescu e demis. Mai mult, în ciuda asigurărilor date de co-preşedinţii USL, un boicot al plenului parlamentului din partea aleşilor puterii ar putea bloca din nou lucrurile.

„Probabil domnul Ghişe, la Barşov, are o altă Constituţie. Astfel de declaraţii fac rău României în întregul său, motiv pentru care refuz să le comentez", a spus preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda. El speră că astăzi se va pune punct crizei politice. „Mă aştept ca mâine (astăzi - n.red.) referendumul să devină parte a istoriei după care fiecare să-şi vadă de ceea ce are de făcut: domnul preşedinte să-şi reia atribuţiile de preşedinte, Victor Ponta şi Crin Antonescu să se ocupe de guvernarea României, iar PDL să-şi joace rolul de partid de opoziţie şi să se pregătească pentru preluarea guvernării după alegerile din toamnă", a comentat Buda.

În schimb, preşedintele executiv al PSD Cluj, deputatul Cornel Itu, crede că soluţia lui Ghişe ar putea funcţiona. „E o idee, dar n-am analizat-o, aşa că n-o pot comenta. Există, însă, o soluţie juridică, întrucât Curtea Constituţională (CCR) trebuie să se asigure că referendumul s-a desfăşurat corect, cu respectarea legii şi a Constituţiei şi nu să spună dacă e valid sau nu, dacă Traian Băsescu se întoarce sau nu pe funcţie", a opinat Itu. El mai propune importarea unei alte soluţii de peste ocean. „Personal rămân la convingerea că decizia CCR a fost una nedreaptă, care va prodec repercusiuni asupra întregii societăţi. Poate ar trebui aplicată soluţia din SUA, adică deciziile CCR să se ia cu unanimitate de voturi şi nu cu majoritate. În acest fel ar scădea şansele să se ia decizii politice şi s-ar linişti apele în societate", a susţinut Itu.

El susţine că va încerca să saboteze cvorumul parlamentar, pentru a nu putea fi dus la bun sfârşit ultimul pas procedural, fără de care Băsescu nu se poate întoarce la Cotroceni. „Voi merge la parlament, la grupul parlamentar PSD, din respect pentru grupul nostru, dar participarea mea la plen este discutabilă, deoarece eu respect votul celor peste şapte milioane de români. Îmi voi spune punctul de vedere în cadrul grupului şi cred că nu voi participa la plen", a spus Itu.

Totuşi, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara marţi că parlamentarii USL nu vor întârzia şi nici nu vor boicota citirea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului în plenul celor două Camere şi nici nu vor invoca existenţa cvorumului de plen, deşi formal cvorumul este obligatoriu. Ponta a arătat că a discutat cu Crin Antonescu şi au convenit că ar fi o greşeală întârzierea încheierii procedurilor de invalidare a referendumului, transmite Mediafax.

Întrebat dacă ar fi o problemă lipsa cvorumului de plen, Victor Ponta a spus că "strict formal" ar constitui o problemă, dar, din punctul său de vedere, Parlamentul trebuie doar să asiste la citirea deciziei Curţii Constituţionale, după care decizia se publică în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu revine, ca preşedinte, la Cotroceni. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a arătat încrezător că la şedinţa comună vor fi mai mult de 50% plus unu parlamentari prezenţi. Potrivit lui Zgonea, toţi liderii de grupuri parlamentare au susţinut că pentru ziua de luni va exista o mobilizare pentru a fi prezenţi majoritatea parlamentarilor la plen. În condiţiile în care o serie de mandate sunt vacante, cvorumul de lucru ar fi de 217 parlamentari. Curtea Constituţională a tranşat în 21 august problema referendumului, după revenirea asupra unor termene prevăzute anterior - 12 septembrie şi 31 august.

În această perioadă, discuţii controversate au vizat în special listele electorale. Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile. Potrivit comunicatului dat publicităţii de CC, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi a constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU". Totodată, CC a constatat că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului. Dacă Parlamentul doar va lua act de hotărârea Curţii, documentul se publică în Monitorul Oficial, moment de la care Traian Băsescu urmează să îşi reia atribuţiile de preşedinte.

 

Comenteaza