Revizuirea Constituţiei, încă un proiect cu eşec inclus

Revizuirea Constituţiei, încă un proiect cu eşec inclus
După ratarea regionalizării, preşedintele Băsescu a lansat în parlament revizuirea Constituţiei, alt proiect căruia majoritatea politicienilor nu-i dau şanse de realizare.

Traian Băsescu nu renunţă la modificările contestate de Curtea Constituţională şi cere parlamentarilor să le adapteze fără a modifica obiectivele. Politicienii jurişti spun că misiunea e aproape imposibilă. În finalul discursului, ţinut doar în faţa aleşilor din arcul guvernamental, Băsescu a făcut un surprinzător pas înapoi, anunţând că speră ca măcar rezultatele referendumului (o singură cameră şi maximum 300 de aleşi) să fie incluse în Constituţie.

Spre deosebire de şeful statului, care a spus că nu ţine cont de observaţiile Curţii Constituţionale (CCR), pentru că acestea au doar caracter consultativ, viceliderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Petru Călian, jurist la bază, crede că opiniile CCR nu pot fi ignorate. "Trebuie ţinut cont de ce spune curtea, pentru că tot acolo ne vom întoarce, pentru că legea va fi atacată cu siguranţă şi atunci verdictele CCR vor fi obligatorii. Pe de altă parte, există atâtea chichiţe juridice, atâtea interpretări - se spune doi jurişti, trei păreri - încât cred că pot fi găsite soluţii de reformulare a articolelor respinse de CCR, dar nu vom putea păstra în totalitate scopul dorit", a spus Călian.

El nu crede că limitarea pretenţiilor la modificarea structurii parlamentului, exprimate în final de preşedinte, ar fi fost un semn de recunoaştere a imposibilităţii efectuării de alte modificări în textul Legii Fundamentale. "Nu l-am văzut de mult pe Băsescu atât de dispus la dialog şi consens. A fost foarte deschis, din păcate în faţa unor scaune goale. Cred că a fost un gest de deschidere. Până la urmă, voinţa poporului, exprimată la referendum, e greu de înfrânt", a apreciat Călian. El susţine că până la finele anului Legea revizuirii Constituţiei poate trece de comisie şi crede că în plen se va găsi "consensul necesar" adoptării.

Viceliderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Cornel Itu, apreciază că ar fi fost o pierdere de timp dacă ar fi asistat la discursul preşedintelui. "Asta cu revizuirea Constituţiei e a treia minciună aruncată pe piaţă după regionalizare şi statutul minorităţilor din care nu s-a ales nimic. La fel va fi şi cu asta. E o bulversare totală, ei au disensiuni în coaliţie. Preşedintele ar trebui să fie un factor de coagulare a forţelor politice spre binele ţării. Băsescu nu e nici pe departe aşa ceva, din moment ce aruncă pe piaţă astfel de teme nepregătite, nedezbătute, care i-au luat prin surprindere chiar şi pe cei din PDL şi UDMR", a comentat Itu. Nici el nu dă vreo şansă revizuirii Constituţiei şi apreciază că nici acest proiect nu va întruni consens în coaliţie. "UDMR nu va accepta nici asta, iar PDL e captiv la UDMR", a spus Itu.

La rândul său, viceliderul grupului liberal din camera inferioară, Horea Uioreanu, opinează că n-avea de ce să stea să-l asculte pe preşedinte. "Băsescu a suferit o înfrângere usturătoare cu reorganizarea, iar discursul de azi a fost doar o încercare jalnică de a arăta că el nu-şi lasă baltă proiectele. A fost o miorlăială fără sens, agenda cetăţeanului e cu totul şi cu totul alta, de aceea n-avea nici un rost să stăm în sală. Orice înţelegere ai face cu Băsescu, îţi trage preşul de sub picioare, iar UDMR a simţit foarte bine asta. Aşa e într-o căsnicie: îţi mai dispar banii din poşetă, ţigările din pachet, n-ai ce face", a comentat Uioreanu. Nici el nu dă vreo şansă revizuirii Constituţiei. "Greu de crezut să treacă. La fel ca reorganizarea, ăsta nu-i un proiect care se face pe picior, după partea pe care te trezeşti dimineaţa. Constituţia nu o schimbi în fiecare an, după toanele celui aflat la putere, de aceea cred că va avea aceeaşi soartă ca şi regionalizarea", a susţinut Uioreanu.

Jurist ca pregătire, liderul UDMR Cluj şi al grupului Uniunii din camera Deputaţilor, Mate Andras Levente crede că Băsescu are pretenţii nerealiste atunci când cere soluţii acceptabile constituţional pentru limitarea imunităţii parlamentarilor sau pentru eliminarea "prezumţei de nevinovăţie" a averilor. "Nu prea poţi găsi asemenea soluţii, n-ai cum, nu-ţi permite legislaţia europeană. Imunitate parlamentară de acest tip există în toate ţările europene. De exemplu, dacă s-ar limita imunitatea, cum doreşte preşedintele, procurorul ar putea aresta un parlamentar pentru cinci ore, cât durează votul la o anumită lege, după care i-ar spune: «scuze, a fost o greşeală!» şi i-ar da drumul", a explicat Mate. În opinia sa, faptul că, spre finalul discursului, preşedintele a părut să dea înapoi se datorează faptului că ar fi conştient că nici acest proiect al său n-are vreo şansă de reuşită. "Cred că şi el a înţeles că nu există cele două treimi de voturi necesare trecerii legii de revizuirea prin parlament. Repet ce-am mai spus: nu văd nici o şansă pentru revizuire în actuala legislatură", a afirmat Mate.

 

 

Comenteaza