Video România descentralizată, în viziunea lui Vasile Dâncu: „30% din bani ar rămâne în teritoriu, nu s-ar mai duce la centru”

România descentralizată, în viziunea lui Vasile Dâncu: „30% din bani ar rămâne în teritoriu, nu s-ar mai duce la centru”

Sociologul Vasile Dâncu este de părere că legea descentralizării ar aduce beneficii importante regiunilor țării.

Candidatul nr.1 al PSD Cluj la Senat a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre unul dintre cele mai importante proiecte ale sale.

„Sunt niște lucruri simple și firești la care ne putem gândi. E adevărat că este nevoie de centru, de administrație centrală, dar administrația centrală în orice stat modern, normal, nu este cea în care să aibă mai mulți angajați decât cea locală, la noi este o aberație având mai mulți angajați în administrația centrală decât în cea locală.

În al doilea rând, este nevoie de un stat puternic, dar nu un stat stufos și foarte scump. Avem nevoie, și s-a văzut în această perioadă, că avem un stat slab, greoi, cu foarte mulți oameni. Două funcții sunt foarte importante pe care trebuie să le îndeplinească statul prin forma lui centralizată, să facă strategia de dezvoltare și să se ocupe de controlul legalității”, a declarat la ZIUA LIVE Vasile Dâncu.

Președintele Consiliului Național al PSD a mai spus că, mai ar mai fi funcțiile educaționale și ale sănătății, pe care România nu le îndeplinește.

„Acestea sunt câteva lucruri care țin de stat, dar serviciile către populație pe care trebuie să le facă statul în toate aceste domenii, nu pot fi realizate de la centru. Administrarea tuturor serviciilor trebuie să se facă din apropiere, de lângă cetățean, acesta este principiul.

Eu, în 2016, am avansat mult procesul de descentralizare, iar în 2017 Guvernul Grindeanu a continuat și aprobat strategia de descentralizare. Suntem aproape pregătiți pentru ca să putem să aducem mai aproape cam 30% din forța de muncă de la centru, s-o aducem în teritoriu la județ sau la nivel de regiune, iar 30% din bani să rămână aici”, a precizat Dâncu.

Candidatul PSD Cluj la Senat a adăugat că, în momentul de față, pentru a achiziționa un computer de birou la un spital, trebuie semnătură de la cineva din Ministerul Sănătății.

Comenteaza